Obce dostaly na opravu cest půl miliardy. Chtěly dvakrát víc

Kolik peněz půjde na opravy v příštím roce, bude jasné v pondělí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělilo během uplynulých dvou let asi půl miliardy korun na opravy místních komunikací v malých obcích. Celkem podpořilo 770 žadatelů, na další se nedostalo. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) poslaly obce žádosti za zhruba 1,3 miliardy korun.

Právě investice do dopravy zůstávají jedním z nevyřešených problémů při sestavování rozpočtu na příští rok.

Program, který je zaměřený na podporu obcí s počtem do 3000 obyvatel, by měl pokračovat i příští rok. Pro jeho pokračování bude ale třeba na pondělním jednání vlády vyjednat navýšení rozpočtu ministerstva.

Minimální částku, kterou od ministra financí Ivana Pilného (ANO) bude Šlechtová požadovat, je 250 milionů korun. Pokud se o tuto částku nepodaří rozpočet navýšit, je ministryně připravená peníze pro tento účel vzít z podpory cestovního ruchu.

Na opravu místních komunikací je podle Šlechtové možné použít pouze peníze z českého rozpočtu. Žádný evropský dotační titul se rozvoji malých obcí nevěnuje. Další politické strany se v návrzích řešení výrazně liší.

„Je potřeba tyto finanční prostředky napumpovat v co největším objemu, protože jsou města, která z vlastních rozpočtů nejsou schopna si svoje komunikace opravovat,“ uvedl expert ČSSD na dopravu Jan Birke.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček je přesvědčen, že by mělo být normální, aby obce měly takové rozpočty, v rámci kterých „by šlo elementární opravy a výstavbu realizovat“.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka by bylo rozumné, aby se peníze sjednotily do jednoho centra. „Myslím, že se už ministerstvo pro místní rozvoj přežilo a že by bylo dobré, aby tam byla kombinace ministerstva dopravy a krajů,“ navrhuje.

Předseda komunistů Vojtěch Filip navrhuje, aby bylo zhruba 3,5 – 4 miliardy korun deponováno jako součást rozpočtu buď MMR nebo jako součást rozpočtu státního fondu dopravní infrastruktury.

Sychrov má tři miliony a dva mosty v havarijním stavu

Investice do zanedbané obecní infrastruktury ve čtvrtek podpořil předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN). Zejména malé obce podle něj nemají na opravy komunikací dost vlastních peněz.

Například obec Sychrov v Libereckém kraji pracuje s ročním rozpočtem tří milionů korun. V obci je přitom pět mostů, z nichž dva jsou v havarijním stavu. Cena opravy každého z nich se pohybuje ve stejné výši, jako je roční rozpočet obce, dodal Polčák. Proto by obce uvítaly z fondu MMR ještě více financí.