Vrchní soud odmítl dovolání vraha z Klánovického lesa. Chtěl pro sebe doživotní trest

Vrah z Klánovického lesa Oldřich Konrád půjde s konečnou platností do vězení na 25 let. Pražský vrchní soud totiž odmítl jeho dovolání, ve kterém recidivista požadoval doživotní trest. V neprospěch obžalovaného se může odvolat pouze státní zástupce, případně poškozený, vysvětluje mluvčí soudu Jan Fořt.

Doživotní trest Konrád požadoval nikoliv z lítosti nad spáchanými činy, ale především proto, že má dluhy. V dopise adresovaném soudkyni pražského městského soudu napsal, že jeho další život na svobodě nemá smysl, protože po případném propuštění z dlouhodobého výkonu trestu nebude mít kde bydlet, nebude se mít na koho obrátit a bude muset znovu řešit existenční problémy včetně svých exekucí.

K vraždě v Klánovickém lese došlo v červnu 2014. Amatérský hledač pokladů vybavený detektorem kovu se totiž dostal do míst, kde měl Konrád zakopané věci z předchozích loupeží.

V té době měl recidivista na svědomí vedle řady vloupání také postřelení jiného muže a nedovolené ozbrojování. Ještě předtím byl odsouzen za pokus o vraždu.

Vražda z Klánovického lesa ale zůstávala dlouhou dobu neobjasněná. Policie zadržela Konráda při jednom z dalších vloupání, ke klánovické vraždě se přiznal několik měsíců poté. Kriminalisty pak zavedl k nové skrýši, kde schovával přes 1,2 milionu korun v hotovosti a několik kilogramů zlatých šperků a mincí.