Ústavní soud se zastal Turka, který čeká tři roky ve vazbě na případné vydání do vlasti

Česká justice podle Ústavního soudu (ÚS) porušila práva Turka, který přes tři roky čeká na případné vydání do vlasti. Předběžná vazba sice nemá zákonné limity, ale musí být přiměřená, zdůraznili ústavní soudci. Cizincovi nelze klást k tíži to, že turecké orgány postupují liknavě a komunikace s nimi vyžaduje čas, a to i kvůli loňským vnitropolitickým otřesům. Muž bude po zásahu ÚS patrně čekat na rozhodnutí o případné extradici na svobodě.

V Turecku ho odsoudili za krádež věcí v hodnotě asi 90 tisíc korun na šest let. Z vězení ale uprchl – za mřížemi si měl odpykat ještě čtyři roky a sedm měsíců.

V české vydávací vazbě je Turek od května 2014, kdy ho policisté zadrželi v Jihlavě. Opakovaně žádal o propuštění z vazby, ale Krajský soud v Brně i Vrchní soud v Olomouci trvaly na tom, že stále existuje obava z jeho útěku.

V extradičním řízení už dvakrát padlo rozhodnutí, že vydání cizince do vlasti je přípustné, ale Turek vždy využil opravné prostředky, definitivní verdikt tedy zatím nezazněl. Naposledy justice o extradici veřejně jednala v únoru 2017, kdy si soud vyžádal aktuální informace o situaci v Turecku a nechal si ověřit překlad rozsudku Nejvyššího soudu Turecké republiky, ze kterého vyplývá, že mužovo odsouzení je zrušené.

Úřední překlad ale ještě není hotový, trvají tedy pochybnosti, zda Nejvyšší soud do případu meritorně zasáhl, uvedl soudce zpravodaj Ludvík David. Turek ve své ústavní stížnosti poukazoval na nepřiměřenou délku vazby a zdůraznil, že průtahy nezavinil a ústavní soudci mu dali za pravdu.

Takzvaná předběžná vazba sice jako jediná v českém právním řádu nemá pevně stanovenou maximální dobu trvání. Justice ale musí zohledňovat konkrétní okolnosti a celková doba trvání předběžné vazby musí být přiměřená. Za situace, kdy rozhodnutí o extradici nelze v nejbližší době očekávat, už nemá smysl, aby Turek nadále čekal ve vazbě, plyne z úterního nálezu.

Vydáno pod