Na devadesáti místech v Česku mohli lidé Zažít město jinak

Do akce Zažít město jinak se zapojilo 22 měst (zdroj: ČT24)

Devadesát míst po celé republice v sobotu ožilo sousedským slavnostmi. Zažít město jinak je název a zároveň i cíl pouličního festivalu. Jeho organizátoři se snaží změnit způsob, jakým lidé vnímají veřejný prostor, a také posílit lokální komunity. Celkem se do projektu zapojilo 22 měst po celé České republice.

Ulice, které jindy patří autům, se na jeden den proměnily v pěší zóny plné korzujících lidí, stánků nebo koncertů. Například ulice Americká v Praze už dopoledne spíš než pražské Vinohrady připomínala Mexiko. Lidé si zde mohli například vyrobit tradiční masky nebo si zasoutěžit v mexickém kvízu. Ochutnat mohli i speciality z Mexika a Jižní Ameriky.

Podobně se lidé bavili i na dalších více než šedesáti místech v Praze. Zatímco hned ráno někteří společně posnídali na Kampě, na Nuselských schodech se mohli třeba nechat ostříhat.

Akci Zažít město jinak mohli navštívit i obyvatelé dalších měst. „Velký nárůst zaznamenáváme mimo Prahu. Předloni bylo těch měst deset, teď je jich 22,“ uvedl koordinátor festivalu Martin Šotola.

Slavnosti Zažít město jinak pořádá už od roku 2006 spolek Auto*Mat, které se snaží o zlepšení kvality života ve městech. Akce Zažít město jinak je podle koordinátorůch projektu založená na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních.

Hlavní cílem slavností je podle nich, aby obyvatelé měst vystoupili ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a posílili lokální komunitu.