Pily jsou zahlcené, výkupní cena klesá, argumentuje ministerstvo pro zákaz těžby. Ceny dříví ale neklesnou

UDÁLOSTI: Zákaz těžby dřeva kritizují soukromí majitelé lesů (zdroj: ČT24)

Kdo chce před zimou nakoupit dříví, bude muset sáhnout přinejmenším stejně hluboko do peněženky jako obvykle. Ceny dřeva se nezmění, u listnatých dřevin nejspíše dokonce stoupnou. Je tomu tak navzdory tomu, že jsou pily v poslední době přetížené kvůli kůrovcové kalamitě. Ministerstvo zemědělství to zdůvodňuje velkým náporem dřeva z nakažených stromů a nízkou výkupní cenou zákaz těžby, který chystá pro všechny kalamitou nezasažené lesy.

Že bude muset ustat kácení smrků a borovic v lesích, kam se nedostal kůrovec, oznámilo ministerstvo zemědělství ve čtvrtek, účinnost zákazu se předpokládá na přelomu října a listopadu a je navrženo do prosince. Již nyní ale nahání lesákům hrůzu. „Nemůžeme to vypnout ani na chvilku. Jsou tam měsíční splátky,“ poukázal Roman Lebeda, který ovládá harvestor ve Slavkovském lese.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů už vyzvalo ministerstvo, aby své rozhodnutí přehodnotilo. Dopadá totiž i na oblasti, kde nikdy žádného kůrovce neviděli. Například obecní loketské lesy sice tvoří z 90 procent „zakázané“ stromy, tedy smrk a borovice, ale kůrovec ani vichřice je nepoškodily. Jen ve Slavkovském lese odhadují ztráty na miliony korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Méně peněz za dřevo rovná se více peněz za dřevo

Ministerstvo ale trvá na tom, že je zákaz těžby nutný. Podle lesního zákona má zpracování dřeva z kalamity přednost. Již nyní je ho tolik, že výrazně klesá výkupní cena. Například chlumská pila platila ještě v minulém čtvrtletí 1600 korun za metr krychlový kůrovcového dřeva. Nyní už dává jen 1400 korun.

Klesající výkupní ceny však nemají vůbec žádný vliv na to, kolik nakonec platí lidé za zpracované dřevo k topení. Ceny před zimou výrazně neklesnou, naopak zřejmě zdraží nejžádanější dřevo z listnatých stromů. V Lokti například březové dřevo patrně zdraží o sto korun z loňských 1700 Kč za balík.

Podle jednatelky pily Chlum u Hartmanic Hany Černé ale nelze vážně očekávat zlevnění ani u dřeva z jehličnatých stromů. „U nás je cena palivového dřeva dlouhodobě podhodnocena. Cenu snižovat nebudeme,“ řekla.

Kůrovec zničil přes milion kubíků

Kůrovec letos v celé zemi poškodil přes milion krychlových metrů dřeva. Nejhůře postihl severní Moravu a Slezsko. Není zatím zcela zřejmé, jaká je situace na Šumavě, kde situaci ještě zhoršily polomy po bouři z poloviny srpna. Letecké snímkování, které by mělo ukázat celkovou situaci, však proběhne až na konci září.