Místo úspor přišly obce o miliony. Majitele firmy Energie pod kontrolou policie obvinila ze zpronevěry

Víc než 240 milionů korun nárokují věřitelé společnosti Energie pod kontrolou, kteří se sešli u krajského soudu v Brně. V minulosti jim společnost zprostředkovávala cenově výhodné dodávky elektřiny. Fungující systém se zhroutil a stovky obcí, škol a dalších institucí přišly o peníze zaplacených na zálohách. Majitele zkrachovalé firmy už policie obvinila ze zpronevěry.

Soupis poškozených připomíná telefonní seznam a listů věřitelů je ještě násobně víc. Do insolvenčního řízení se přihlásilo už kolem pěti set subjektů.

„Celkově bylo zatím přihlášeno pohledávek v hodnotě 241 milionů a na účtech dlužníka správce zatím dohledal 4,6 milionu korun,“ řekl předseda věřitelského výboru Martin Doucha.

Energie pod kontrolou
Zdroj: energiepodkontrolou.com

Společnost Energie pod kontrolou fungovala pro smluvně vázané obce jako zprostředkovatel cenově výhodných dodávek energií a v určitých případech i jako správce odběrných míst.

Většina oslovených starostů přiznává, že spolupráce s EPK fungovala z počátku dobře a že i ušetřili. Postupem času se ale firma podle starostů začala vymlouvat, třeba na problémy s počítačovým programem.

Pokud přišlo vyúčtování, bylo podle starostů zmatečné. A původně uspořenou sumu obce pak nakonec tratily na nevrácených zálohách. Společnost navíc nakonec převedla odběrná místa na novou společnost.

Starosta: Stát selhal

Například obec Komorní Lhotka přišla o 256 tisíc korun. Želechovice nad Dřevnicí o 441 tisíc. „Já osobně se divím, že ještě dneska nevíme, kam ty peníze směřovaly, kdo byl příjemcem těch prostředků,“ stěžoval si na setkání věřitelů starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík. Podle něj se jedná o totální selhání státních orgánů.

„Největší problém byl v tom, že od určité doby s námi ta společnost přestala komunikovat a nevraceli nám přeplatky,“ řekl starosta Komorní Lhotky Miroslav Hampl.

Společnost nekomunikuje ani s insolvenční správkyní. „Žádné osobní jednání s ředitelem Davidem Tejmlem neproběhlo, nikdy nám neposkytl žádnou součinnost, nepředložil účetnictví společnosti a v podstatě vůbec nespolupracoval,“ řekla insolvenční správkyně Barbora Novotná Opltová.

S klientem jsem o tom mluvil jen krátce, takže vám o tom nejsem schopen vůbec nic říct. Pokud se k tomu vyjadřoval, říkal, že peníze nikam nezmizely, v rámci společnosti se řádně obchodovalo.
Vladimír Focko
advokát Davida Tejmla

Luhačovice v Energii pod kontrolou důvěřovaly. Bývalý starosta František Hubáček seděl v dozorčí radě společnosti, stejně jako čtyři další starostové. Teď všichni čelí žalobě za nečinnost a porušení povinností.

Luhačovice přišly o 351 tisíc korun. „Já jsem v podstatě odešel v době, kdy ta společnost normálně fungovala a nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco dělo,“ řekl loni v prosinci exstarosta Hubáček.

Nivnice na Slovácku měla štěstí. Přeplatek 120 tisíc korun na poslední chvíli, v době kdy energie pod kontrolou už krachovala, směnila za lampy. Ty slouží svému účelu, obec mezi věřiteli nefiguruje. „Drželi jsme se hesla: lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Tím pádem máme nulovou pohledávku,“ řekl starosta Nivnice Miroslav Vykydal.

Vyšetřování spustila policie až na konci roku 2015

Žalobu podala i společnost Amper Market, která Energii pod kontrolou dodávala elektřinu. Přišla kvůli tomu o 90 milionů korun. Další energetická firma, Energie Pro, se snaží získat přes 7 milionů. Mezi věřiteli je například také jihomoravský Finanční úřad nebo Česká správa sociálního zabezpečení.

Ředitel Amper Marketu Jan Palaščák je přesvědčen, že škody nemusely být zdaleka tak vysoké, především pokud by policie pracovala rychleji. Vyšetřování totiž spustila už na konci roku 2015.

Ředitele obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou Davida Tejmla policie už obvinila ze zpronevěry. Informoval o tom zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Obvinění si Tejml podle serveru vyslechl 15. srpna.

„Získal a neoprávněně se obohatil o částku nejméně 46 396 913 korun,“ stojí ve sdělení obvinění. Dokument má podle informací webu sedm stran a většinu zabírá popis Tejmlových výběrů. U všech položek vyšetřovatel napsal, že „takto získané peněžní prostředky blíže nezjištěným způsobem použil pro vlastní potřebu,“ uvedl server.

„My jsme v minulých dnech skončili fázi prověřování, teď začala fáze vyšetřování, která by měla skončit podáním návrhu na obžalobu,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Smlouvy se převáděly na Energii Pro

Před společností Energie pod kontrolou varoval loni v únoru i Energetický regulační úřad a Sdružení místních samospráv ČR. Zmínily i společnost Energie Pro.

Uvedly, že v závěru roku 2015 se začaly převádět smlouvy mezi obcemi a společností Energie pod kontrolou právě na společnost Energie Pro. Sdružení místních samospráv tehdy uvedlo, že disponuje bezmála stovkou podnětů svých členských obcí o nekalých praktikách a nevýhodných smluvních vztazích společnosti.