Máte znaménko s otazníkem? Zajděte do Stanu proti melanomu

Praha – Již posedmé si budou moci Pražané a návštěvníci metropole nechat zdarma vyšetřit od lékařů kožní znaménka. Na Václavském náměstí totiž příští týden vyroste Stan proti melanomu s šesti ordinacemi. V květnu se akce přesune do Brna, Ostravy a Hradce Králové. Hlavním cílem projektu je upozornit na rizika spojená se slunečním zářením.

Počet lidí s melanomem přibývá, průměrně je v Česku zachyceno 19 nových případů na sto tisíc obyvatel. Svou roli hraje kromě ztenčování ozonové vrstvy nadměrné slunění, obzvlášť v exotických destinacích. Nadměrného pobytu na slunci by se měly vyvarovat hlavně děti – počet mateřských znamének na kůži podle odborníků souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterému jsme byli vystaveni v prvních letech života.

Stany proti melanomu vždy provází velký zájem lidí. Loni bylo vyšetřeno celkem 3 523 lidí, lékaři objevili 103 zhoubných kožních nádorů. Těmto lidem lékaři vždy doporučí, na jaké odborné pracoviště se mají dále obrátit. Návštěvníky čeká speciální analýza digitálním dermatoskopem, premiéru zažije i nejnovější videodermatoskop se stonásobným zvětšením. Výsledek vyšetření se lidé dozví ihned, kromě toho dostanou informační letáčky a lékaři je poučí, jaké zásady mají dodržovat.

Přednostu Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesora Petra Arenbergera enormní zájem nepřekvapuje, přetrvává již několik let. Je to podle něj tím, že mnoho lidí, kteří na vyšetření přijdou, má trošku nečisté svědomí, co se týče znamének. K doktorovi se obávají jít, z vyšetření „v terénu“ už takový strach nemají. 

Kdy a kde:

  • 22. + 23. 4. (10–18 hodin) Praha, Václavské náměstí (v úrovni Opletalovy ulice)
  • 6. 5. (10 – 18 hodin) Brno, náměstí Svobody
  • 13. 5. (10 – 18 hodin) Avion Shopping Park Ostrava
  • 15. 5. (13 – 18 hodin) Hradec Králové, areál Solární a ozónové observatoře

Kdo by neměl s návštěvou stanu váhat? Ten, kdo má světlou kůži, hodně pih nebo mateřských znamének (víc jak padesát). Na prohlídku by měli přijít také lidí, kteří mají příbuzného s kožním nádorem, v dětství se spálili nebo pravidelně jezdí na dovolenou k jižním mořím nebo blízko rovníku. Pozorní by měli být i ti, kterým se po 35. roce věku objevilo nové pigmentové znaménko, nebo se jejich mateřská znaménka mění.

Na akci se podílí lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Masarykův onkologický ústav a dermatologové z fakultních nemocnic v Ostravě a Hradci Králové.

Na 13. květen pak připadá v Česku Evropský den melanomu, tento den bude opět možné si nechat zdarma vyšetřit pigmentová znaménka. Více informací zde.

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Na původně zdravé kůži se začne tvořit odlišně barevná skvrna, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce. Jindy se barevně a tvarově mění klidné mateřské znaménko. Nemusí vždy jít o maligní melanom, ale vždycky je třeba, aby projev vyšetřil kožní lékař. Maligní melanom se musí odstranit co nejdříve, aby nestihl založit, stejně jako jiné zhoubné nádory, dceřiná ložiska. 

Jedinou účinnou prevencí proti vzniku maligního melanomu je promyšlená ochrana před ultrafialovým zářením ze slunce i z umělých zdrojů - tedy omezit pobyt na přímém slunci, zvlášť mezi 11. - 15. hodinou, používat krémy s ochrannými faktory, zakrýt pokožku oděvem, vyvarovat se solárií.