Chybí posudkoví lékaři. Rozhodnutí o příspěvku trvá i rok

Události: Manželé Rottovi čekají na nový posudek od února (zdroj: ČT24)

Lékařská posudková služba nestíhá vyřizovat žádosti. Na Národní radu osob se zdravotním postižením se v poslední době obrací stále více lidí, kterým úřady oznámily, že rozhodnutí, zda dostanou příspěvek, nepadne ani v řádu měsíců. Ministerstvo práce chce od příštího roku nedostatek posudkových lékařů kompenzovat odbornými asistenty.

Břetislav Rott prodělal čtyři mrtvice. V nejhorších dnech necítil celé tělo, nyní je ochrnutý na jednu polovinu. Vděčí za to své manželce, která mu denně pomáhá nejen s rehabilitačním cvičením. „Ráno ho musím sundat z postele, odvést na záchod, umýt. To všechno musím já,“ popisuje Zdenka Rottová své povinnosti.

Rottovi žádali o zvýšení příspěvku na péči. V únoru přišlo zamítnutí, proti němu se obratem odvolali. V červnu obdrželi dopis, že z provozních závažných důvodů zatím vyřízení odvolání nebude. Dodnes se ve věci nic nezměnilo. „Vyřizují věci z října a listopadu minulého roku,“ stěžuje si paní Rottová.

České správě sociálního zabezpečení chybí 70 posudkových lékařů. Dalších 140 bude navíc muset do roka a půl skončit kvůli služebnímu zákonu. „Lhůty jsou z celorepublikového pohledu dodržovány,“ tvrdí mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. „Samozřejmě, situace je napjatá, nejvíce ji pociťujeme v Praze a na jižní Moravě,“ dodává.

„Čekají taky rok. To je neúnosné, nepřijatelné a stát za to má plnou odpovědnost,“ kritizuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. „Myslím si, že čekají, až ti lidé zemřou,“ vysvětluje si situaci Zdenka Rottová.

Pomoci mají odborní asistenti

Ministerstvo práce slibuje, že v lednu se činnost posudkové služby zrychlí díky novým odborným asistentům. „Měli by pomáhat v organizování posouzení zdravotního stavu,“ přiblížila změnu náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Iva Merhautová. „Myslím si, že bude problém sehnat lidi,“ oponuje Krása.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením je řešením lékařské posudkové službě některé z jejích činností odebrat. Jmenuje například posuzování příspěvků na pomůcky nebo žádostí o průkazy ZTP. Podle rady zdravotně postižených by stačilo stanovisko odborného nebo praktického lékaře. S tím ministerstvo počítá v materiálu, který by měl být hotový během září. O případných změnách rozhodne příští vláda.