Vůči rodinám má náš stát obrovský dluh, tvrdí Marksová. Nechte lidi žít, vyzývá Kubera

Rodinná politika tématem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Jako stát máme vůči rodinám za poslední roky obrovský dluh. V Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Hájí tak koncepci rodinné politiky, která znovu míří na jednání vlády. Jejím obsahem je návrh na vyšší porodné, zvýšení rodičovské či novomanželské půjčky. Dokument ale kritizují opoziční strany i koaliční partneři. „Nechte lidi žít,“ vyzval dosluhující koaliční vládu místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Podle Marksové již mnohé návrhy z této koncepce Sobotkova vláda splnila. Jedná se třeba o otcovskou poporodní péči, uzákonění dětských skupin, zakládání takzvaných mikrojeslí či dlouhodobé ošetřovné pro příbuzné nemocných. Všechny ostatní návrhy mají sloužit jako jakási vize rodinné politiky do budoucna.

Sama ministryně však nevylučuje, že vláda na svém jednání 14. září dokument nepřijme. Blokují jej zejména ministři za ANO a KDU-ČSL. Lidovci podle Marksové vyslovují pouze nepříliš jasnou kritiku. „Místo toho, aby řekli konkrétně, co jim tam vadí, tak nám dávají takové zvláštní všeobecné připomínky,“ stěžuje si Marksová.

„Jednou nám jeden jejich expert psal, že nejlepší by stejně bylo vztáhnout se k boží rodině, protože ta je dokonalá. To bylo okolo Vánoc. A zároveň nám třeba říkají takové připomínky, že vůbec nemám hovořit o dětech, které žijí v registrovaném partnerství, že máme víc cílit na manželství. Ale my chceme cílit na ty rodiny tak, jak fakticky existují, a ne na nějaký neexistující ideál,“ uvedla v polední diskusi ČT.

Koncepce rodinné politiky
Zdroj: ČT24

Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) vidí hlavní rozpor mezi pravicovou politikou ODS a koncepcí rodinné politiky z úřadu sociálnědemokratické ministryně v tom, že vláda „nechce nechat lidi žít“. „Pokud v této zemi bude polovina národa závislá na nějakých sociálních dávkách, tak je to určitě špatně. Místo toho, abychom těm lidem ty peníze nechali,“ řekl v OVM.

„Náš názor je jednoduchý: nechte lidi žít, nedávejte děti ve dvou letech do školky, kdy my teď musíme připravovat kapacitu pro všechny dvouleté děti, ale netušíme, které maminky se rozhodnou je do té školky dát. Stát se neustále integruje od narození až do smrti do životů lidí tak, že je to neúnosné, ale samozřejmě politicky je to velmi zajímavé. Lidé obecně mají rádi dárky. Oni si neuvědomí, že sleva není zadarmo,“ dodal Kubera.