Bývalý šéf majetkového úřadu čelí obžalobě. Státu prý způsobil škodu šest milionů

Někdejší generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Miloslav Vaněk čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauza se týká smluv úřadu a firmy E-Centrum o mediální spolupráci. Vaněk jimi údajně způsobil státu škodu ve výši téměř šesti milionů korun.

Majetkový úřad hájí zájmy republiky před soudy či rozhodci v řízeních týkajících se majetku státu a Vaněk v jeho čele stál v letech 2003 až 2014, kdy na ředitelskou funkci rezignoval.

Podle vyšetřovatelů od března 2005 do března 2014 opakovaně zneužil své oprávnění, když z vlastní iniciativy postupně uzavřel několik obsahově stejných smluv s akciovou společností E-Centrum.

Firma mediálního magnáta Michala Voráčka měla úřadu poskytovat průběžný servis v oblasti public relations, zejména poradenství při vytváření PR strategie, zastupování úřadu na jednáních s médii nebo přípravu podkladů pro mediální výstupy.

Podle žalobců Vaněk věděl, že jsou služby duplicitní

Státní zástupce podal na Vaňka obžalobu minulý týden. Podle žalobců totiž ex-ředitel věděl, že sjednané služby jsou duplicitní a pro úřad nadbytečné. Údajně se totiž kryly s prací komunikačního oddělení, které bylo součástí odboru kanceláře generálního ředitele. Nakupované služby tak podle žalobců pro úřad neměly žádný přínos, a jejich proplácení bylo nehospodárné. Úřad takto firmě vyplatil celkem 7,1 milionu korun, z nichž společnost odvedla 1,2 milionu jako DPH.

V případě prokázání viny hrozí šestašedesátiletému Vaňkovi pět až 12 let vězení nebo propadnutí majetku. Sám Voráček, jehož firma sporné služby poskytovala, Hospodářským novinám před dvěma lety řekl, že šlo o poradenství ohledně arbitráží – a vyvádění peněz z ÚZSVM tak popřel. Deník tehdy uvedl, že v archivech úřadu se od firmy nenašly žádné konkrétní dokumenty.

Mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka řekl, že úřad se k trestnímu řízení připojil s požadavkem na náhradu škody. Zdůraznil, že instituce v současné době žádné mediální ani jiné poradce nemá. Komunikaci s médii zajišťuje oddělení se čtyřmi zaměstnanci.

Komunikační agentury: Cesta k evropskému standardu bude dlouhá

Podle Asociace komunikačních agentur (AKA) je třeba případ údajné korupce bedlivě prozkoumat. „Za stejně nebezpečný jako mrhání veřejnými prostředky by AKA považovala zkratkovitý závěr, že jakékoliv najímání odborníků na komunikaci končí trestním stíháním,“ uvedla asociace v tiskovém prohlášení. Na nedostatečnou komunikaci státu s veřejností podle AKA doplatila například důchodová reforma.

Asociace proto ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj připravila metodiku zadávání veřejných zakázek pro zadavatele z oblasti veřejné správy a uspořádala několik školení pro zadavatele zakázek i dodavatele. „Ukazuje se ale, že cesta ke standardní evropské praxi bude dlouhá,“ uvedla AKA.

Vydáno pod