Antrax, nebo prášek? Laboratoř analyzující nebezpečné látky se rozšiřuje

Události ČT: Jak se testují nejnebezpečnější látky (zdroj: ČT24)

Jediná laboratoř v Česku, která analyzuje vysoce nebezpečné látky, se rozšiřuje. Počet vzorků, které se do ní přivážejí, roste. Ještě před patnácti lety jich zkoumala desítky ročně, teď už stovky. Správa státních hmotných rezerv proto investuje do ochranných kontejnerů, kde se látky nejen analyzují, ale i zneškodňují. Česko by také mohlo mít mobilní laboratoř.

„Naším úkolem je zjistit, co to je za látky, jakým způsobem a v jaké koncentraci se tam vyskytují a jaké opatření je potřeba přijmout,“ popisuje práci v areálu bezpečnostní ředitel Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Stanislav Brádka. Právě tento ústav areál provozuje.

Nebezpečné látky přiváží do laboratoře speciální vozidlo, ve kterém je ochranný kontejner. Látky zaveze přímo do uzavřené laboratoře.

Pokud se jedná například o munici, musí se nejprve její plášť navrtat, aby se mohla analyzovat látka uvnitř. Takový proces probíhá bez lidí, vše je řízeno na dálku a sleduje se pomocí kamer. Pokud by při navrtání unikla nějaká látka, zůstává zachycena v kontejnerech, které jsou ještě chráněny speciální halou, jež je vylepena nepropustnou fólií a vybavena vzduchotechnikou.

Do ochranné haly ve středních Čechách přivezou ročně stovky vzorků. Může jít například o granát z druhé světové války, ale i různé prášky nebo tekutiny sebrané přímo v terénu. Zkoumají se zde i takové látky jako antrax nebo kokain. Analýzu těchto malých vzorků není možné dělat na dálku. Vědci tak musí být přímo v laboratoři. Pohybovat se tam mohou pouze v ochranných skafandrech s kyslíkovými bombami.

Bude k dispozici i mobilní laboratoř?

„S výzkumným ústavem vedeme velmi vážnou debatu o tom, jestli by nebylo dobré mít nějakou mobilní laboratoř,“ doplnil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Mít trošku flexibilnější přístup,“ uvedl.

„Dnes jsme svědky toho, že na různých úřadech různí lidé, počínaje teroristy, konče lidmi, kteří prostě nejsou normální, budou chtít způsobovat škody na životech, ale i na majetku právě zakázanými látkami,“ podotkl Švagr. „Svět se prostě v tomto směru mění a v rámci té změny chceme reagovat i my,“ dodal. Mobilní kontejnerovou laboratoř by se podle něj mohlo podařit koupit kolem roku 2019. Cena zařízení se pohybuje v desítkách milionů korun.