Nedůstojné prohlídky, toaletní papír chybí. Šabatová kritizuje podmínky v policejních celách

Ombudsmanka kritizuje podmínky v policejních celách (zdroj: ČT24)

Ombudsmanka Anna Šabatová kritizuje podmínky v policejních celách. V úterý zveřejní podrobnosti ohledně nedostatků, které kontrola zjistila v posledních dvou letech. Problémem jsou třeba nedůstojné osobní prohlídky či nevybavenost cel základními hygienickými potřebami.

Podle zprávy chybovali pracovníci v celách už při samotném umisťování, kdy je standardním postupem osobní prohlídka. U té dosud neexistuje předpis, kdy a jak ji provádět, což by se do budoucna mělo změnit.

„Podle ombudsmanky je při ní potřeba zabránit ztrátě důstojnosti, aby se minimalizoval jeho pocit trapnosti,“ uvedla redaktorka ČT Dominika Řebíková.

Svlečeného člověka by tak neměl mít možnost sledovat nikdo kromě pověřeného policisty – podle ombudsmanky je ale nepřípustné i svlékání zcela do naha. „Tomu lze podle ní předejít tím, že se svlékne postupně – nejprve od pasu dolů, následně od pasu nahoru,“ konstatovala Řebíková.

Šabatová kritizuje podmínky v policejních celách (zdroj: ČT24)

Šabatové se nelíbí ani plošné užití dřepování, k čemuž by policie měla přistupovat až ve chvíli, kdy skutečně pojme podezření, že zadržený něco ukrývá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další problém se pak týká vybavení cel. V některých je pouze dřevěná postel bez matrace, což je podle ombudsmanky nepřípustné. „Může to způsobit odpírání spánku – to znamená nejen špatné zacházení se zatčeným, ale i ohrožování jeho zdraví,“ vysvětlila Řebíková.

Kontroly cel se konaly neohlášeně, v různou denní i noční dobu a týkaly se cel určených pro umístění lidí delší než šest hodin. Ombudsmanka se při prověrkách setkala s nedostatečným poučováním lidí v celách i s nepřiměřeným zásahem do jejich práv, soukromí a důstojnosti.

„Jestliže se například každá umístěná osoba musí svlékat donaha a dělat dřepy nebo dostane základní hygienické potřeby jen na výslovnou žádost, je třeba mluvit o ponižujícím jednání,“ uvedla Šabatová. 

Podle ombudsmanky je také chybou, že policie nemá interní předpis, za jakých okolností a jakým způsobem provádět osobní prohlídku. „Veškeré úkony policie musí být prováděny tak, aby nedocházelo k ponižujícímu jednání, aby se minimalizoval pocit trapnosti,“ uvedla ombudsmanka.

Policie by se podle ní měla zaměřit i na vybavení cel. Například ve vícehodinových celách není podle ní možno tolerovat lůžko bez matrace. Odpírání spánku, což může lůžko bez matrace způsobit, patří podle Šabatové ke znakům špatného zacházení. Automaticky by měl být vydáván toaletní papír, stejně jako zubní kartáček. Podle ombudsmanky je také chybou, když lidem umístěným do cel policisté plošně odebírají brýle.

Zprávu z návštěv ombudsmanka zaslala policejnímu prezidentovi a bude požadovat, aby ji informoval, jaká přijal obecná doporučení. Rozešle ji i na všechny okrsky, kde jsou cely předběžného zadržení, těch je v Česku asi 150. V návštěvách policejních cel chce Šabatová pokračovat.