Jih Česka zasáhly velmi silné bouřky, na Strakonicku vykolejil vlak

Na jihu a jihovýchodě Moravy vystoupily teploty opět nad 31 stupňů Celsia. Odpoledne pak zasáhly jižní polovinu Česka silné bouřky s přívalovými srážkami. Výstrahu už dříve vydal Český hydrometeorologický ústav. Nehoda vlaku na Strakonicku si vyžádala tři zraněné.

Výstraha před vysokými teplotami platila do 17:00 pro Jihomoravský a Zlínský kraj. V pondělí se podle meteorologů sice ochladí, od úterý mají ale teploty znovu začít stoupat k letním hodnotám.

Na jihu Čech se v neděli odpoledne vyskytly velmi silné bouřky doprovázené kroupami o průměru dva až tři centimetry. V přívalových srážkách spadlo od 15 do 20 litrů vody na metr čtvereční za 15 minut.

Kroupy v Českých Budějovicích (zdroj: iReporter: Miloš Novotný)

Tři desítky zásahů měli kvůli bouřím jihočeští hasiči. Bouřky byly na Prachaticku, Českokrumlovsku, Českobudějovicku a Jindřichohradecku. Postoupily na Vysočinu a na jihovýchod Moravy.

Na Strakonicku vykolejil kvůli bouřce vlak (zdroj: ČT24)

Na Strakonicku u Nišovic dokonce kvůli sesuvu hlíny vykolejil osobní vlak, tři lidé utrpěli lehká poranění. Škody jsou vyčíslené na více než milion korun. Výluka na trati Volyně – Čkyně potrvá podle odhadů až do úterý 29. srpna dopoledne. Pro cestující zajistily České dráhy (ČD) náhradní autobusovou dopravu.

„Bude problém dostat to zpátky na koleje, hlavně motorový vůz, takže teď je odhad úterý dopoledne, že by se tam zítra (28. srpna) nejezdilo,“ řekl po 21:00 mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

Menší krupobití potrápilo i návštěvníky českobudějovického agrosalonu Země živitelka, schovávali se hlavně uvnitř výstavních pavilonů.

Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a meteorologové nevylučují ani kroupy. Bouřky budou v pozdních večerních a nočních hodinách slábnout.

Počasí
Zdroj: ČT24

Pokud jde o dlouhodobý výhled, podle meteorologů budou následující čtyři týdny o něco teplejší, než je v této části roku obvyklé. Na konci srpna a začátku září bude přes den kolem 23 stupňů, posléze teploty klesnou, ale stále se budou držet kolem dvacítky.