Mrazivým ránům je na čas konec, denní teploty se vrátí ke 30 stupňům

Události: Do Česka se vrátilo letní počasí (zdroj: ČT24)

Do Česka se vrátilo letní počasí. O víkendu bude kolem 30 stupňů Celsia, na jižní Moravě až 34 stupňů. V pondělí se mírně ochladí, ale letní ráz počasí vydrží celý příští týden.

Stejně jako v předchozích dnech bylo i čtvrteční ráno velmi studené, teploty v mrazových lokalitách opět klesaly pod nulu. Nejchladněji bylo v Jizerských horách a na Šumavě, kde teplota spadla pod minus 2 stupně. V průměru už ale bylo ráno nepatrně teplejší než ve středu, kdy se přízemní mrazíky objevily i v polohách pod 500 metrů.

V pátek budou ranní teploty v průměru až o 6 stupňů vyšší než dnes. Po studených ránech tak může během několika dnů nastat opačný extrém – velmi teplé noci. Vyloučena není další tropická noc letošního léta.

Průměry ranních minimálních teplot
Zdroj: ČT24
Ranní námraza při 0 °C při zemi v Bělé pod Pradědem
Zdroj: ‎Počasí ČT/Anna Neugebauerová‎

Do střední Evropy teď proudí od jihozápadu teplý vzduch. V pátek budou maxima mezi 25 a 29 stupni Celsia, na jihu Moravy bude až 31 stupňů. Ještě tepleji bude o víkendu. Maxima se budou pohybovat kolem tropické třicítky, na jižní Moravě se odpolední teplota zastaví až na 34 stupních.

Od pátku až do pondělí se budou místy vyskytovat přeháňky a bouřky. Nejvíc vody spadne během odpoledne v bouřkách, výjimečně to může být až kolem 25 milimetrů.

Výrazná změna počasí nepřijde ani v posledním prázdninovém týdnu. V pondělí se sice mírně ochladí, ale od úterý půjdou teploty zase nahoru. Největší šance na tropický den je přibližně uprostřed týdne.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Srpen byl nadprůměrně teplý

Jestliže se naplní současná předpověď, mohl by být srpen i přes studená rána teplotně „mimořádně nadnormální“ – to znamená, že odchylka průměrné měsíční teploty od normálu bude přesahovat 2,5 stupně.

O teplém srpnu svědčí i vysoký počet letních a tropických dnů. V prvních dvaceti dnech srpna zaznamenaly některé stanice skoro tolik tropických dnů, jako je průměrný počet za celý rok. Když přičteme tropické dny i za červenec, už jich je i víc než 15.

Průměrná denní teplota v ČR a její odchylka od normálu v srpnu 2017
Zdroj: ČT24

Tropické teploty nejsou ve střední Evropě žádnou vzácností ani v září. Nejzazší datum, kdy byla v Česku naměřena tropická teplota, je 4. října 1929. V Litvínovicích u Českých Budějovic tehdy měli 30,3 stupně Celsia.

Kvalita vody v koupalištích se zhoršuje

I když teploty budou ještě ke koupání vhodné, o vodě v některých v přírodních nádržích to už říct nelze. Kvalita vody se totiž s koncem léta zhoršuje, především kvůli zdraví nebezpečným sinicím.

Třeba ve středních Čechách je zhoršená kvalita vody na všech částech Slapské přehrady, Novou i Starou Živohošť a Županovice hodnotí hygienici čtvrtým nejhorším stupněm z pěti. Nevhodná ke koupání je také voda v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Za nevhodnou ke koupání označili hygienici také vodu v přehradě Seč v Pardubickém kraji. Zhoršená je kvalita i v přehradě Pastviny a již od července je zakázáno koupání v rybníku Rosnička. V Královéhradeckém kraji nedoporučují hygienici koupání těhotným, dětem a citlivým lidem na koupališti Dolce, v Oborském rybníku v Jinolicích by se měli lidé po koupání osprchovat. V nádrži Rozkoš u autokempinku zaznamenali hygienici naopak zlepšení kvality vody, která je nyní vhodná ke koupání.

V Libereckém kraji je stále zhoršená kvalita vody v Máchově a Hamerském jezeře nebo na koupališti v Chrastavě. Lidé by se tam měli po koupání sprchovat. Krajští hygienici prověřili mimořádně i 13 vodních ploch, které sice nemonitorují, ale lidé se v nich koupou. Kvůli vysokým hodnotám sinic a chlorofylu pak zakázali koupání v rybníku Kačák, Malém Písečáku, Chrastenském rybníku, na koupališti v Jindřichovicích pod Smrkem, v nádrži Horka, Milčanském rybníku a na bývalém koupališti Dubice v České Lípě.

V Ústeckém kraji se nově objevil vyšší obsah chlorofylu v Nechranické přehradě nebo v jezerech Benedikt a Matylda, ale voda je ve všech třech nádržích stále vhodná ke koupání. Na koupališti ve Vysoké Peci by se měli lidé po koupání osprchovat.

V Plzeňském kraji hygienici nedoporučují koupání v nádrži České údolí, rybníku Valcha a části nádrže Hracholusky. V Karlovarském kraji je zákaz koupání ve Velkém rybníce u Hroznětína a nádrži Skalka, voda nevhodná ke koupání je u mola a pláže na Rolavě.

V Moravskoslezském kraji hygienici zakázali koupání v rybníku Bohušov na Bruntálsku a nedoporučují koupání v nádržích Baška a Brušperk. V platnosti zůstávají již dříve vydané zákazy koupání v rybníku Kachlička na Vysočině, v Plumlovské přehradě v Olomouckém kraji a v Luhačovické přehradě či ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek ve Zlínském kraji.

V Jihomoravském kraji se po několika týdnech zlepšila kvalita vody v přírodních koupalištích na Brněnské přehradě. V první půli srpna měla mírně zhoršené vlastnosti, nyní je zase zcela v pořádku.