Školské odbory ladí detaily protestů. 1. září se učitelé sejdou v Betlémské kapli

Předsednictvo školských odborů jedná o detailech protestní akce, která má proběhnout 1. září. Setkání učitelů, ředitelů i zaměstnanců vysokých škol má podle odborářů vyjádřit nesouhlas s připravovanou podobou státního rozpočtu pro školství. Letos odbory požadují přidat učitelům 15 procent. Konečné slovo bude mít vláda.

„Chceme dát společnosti jasný signál, že tak, jak je připravován státní rozpočet pro školství, je opravdu, ale opravdu nedostatečný,“ řekl šéf školských odborů František Dobšík. Protest by měl proběhnout v Betlémské kapli. Zúčastní se ho učitelé a ředitelé základních, mateřských a středních škol. Podle Dobšíka přijdou i zaměstnanci vysokých škol.

Dobšík: V regionálním školství je kritická situace

Odbory pozvaly rovněž představitele vlády, kteří už přislíbili účast. „Pokud v rozpočtu nebude kompromis, protesty mohou pokračovat,“ upozornil Dobšík. Situace je podle něj kritická především v regionálním školství, kde chybí učitelé nejvíc: „Začíná to být velmi vážné. Nikdo z rodičů nechce, aby jejich děti učil někdo, kdo nemá odpovídající kvalifikaci.“

Odboráři chtějí od listopadu přidat učitelům 15 procent, nepedagogickým pracovníkům deset. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je v jejich požadavku podpořil. Dobšík ale poukázal i na vysoké školy, kde je podle něj rozpočet také nedostatečný.

Asistenti odchází z vysokých škol učit na střední

Podle šéfa odborů jsou na vysokých školách tak nízké platy, že mnohde odchází asistenti učit na střední školy, protože zde dostanou víc peněz. Současný návrh rozpočtu pro ně přitom počítá jen se 100 miliony korun navíc. Bývalá ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) ale navrhovala přidat pět miliard. Vysoké školy jsou proto připraveny podniknout v září a říjnu nátlakové akce.

„Nechceme nic hrotit, někomu vyhrožovat. Je to i otázka nastavení střednědobých výhledů, protože všechny koaliční strany mají ve svých programech pro letošní volby, že učitelé dosáhnou v roce 2020 sto třiceti procent průměrného platu. Není proto třeba čekat na novou vládu. Už teď je patnáct procent minimum, aby mohli požadavek na 130 procent realizovat,“ řekl Dobšík České televizi.

Základní plat učitele
Zdroj: ČT24

Aby se učitelé dostali na 130 procent průměrné mzdy, měli by jim podle Dobšíka růst každý rok platy o patnáct procent. „Samozřejmě to budeme modifikovat podle toho, jak porostou platy v celé České republice,“ dodal. Dopady na státní rozpočet v roce 2018 vyčíslily odbory i ministerstvo školství na 11 miliard korun i s odvody.

S vládou se zatím odbory tento týden dohodly, že učitelé dostanou přidáno víc než ostatní státní zaměstnanci. Není ale stále rozhodnuto o kolik a od kdy. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) podporuje navýšení jejich platů, ale až od ledna. V návrhu rozpočtu na rok 2018 ovšem podle něj stejně nebude možné současné požadavky na zvyšování mezd zcela uspokojit.

Vydáno pod