Nedemokratický podraz, kritizuje rozdělení ČSFR Šišková. Každý má svou židli a máme se rádi, oponuje Müller

Anketa k rozdělení federace. Férový rozvod, nebo nedemokratický podraz? (zdroj: ČT24)

Michal Viewegh, Juraj Jakubisko, Milan Lasica, Anna Šišková, Richard Müller, Adéla Vinczeová, dříve Banášová. ČT24 se ptá osobností, jak hodnotí rozdělení Československa po pětadvaceti letech.

„Já se teď rozvádím a napadá mě nevyhnutelně taková metafora s rozvodem. Pokud si to jedna strana přeje, tak proč trvat na společném soužití, že?“ odpověděl například spisovatel Michal Viewegh. 

Po přirovnání k rozvodu sáhl také herec, dramatik a režisér Milan Lasica: „Obě dvě strany jsou s rozvodem spokojené a zároveň nespokojené se současnými poměry. A co nás spojuje je, že společně nadáváme na Brusel.“ 

Rozdělení federace podle svých slov nikdy neakceptovala herečka Anna Šišková. „Bylo velmi nedemokratické, že se dva politici – Mečiar a Klaus – rozhodli, že rozdělí republiku bez toho, aby se na to zeptali lidí. Nevyhlásili žádné referendum, takže jsem to vždy pokládala za podraz. Já žiju v Čechách i na Slovensku, mám rodinu tady i tam a pro mě je Československo stále,“ prohlásila. 

Podle režiséra Juraje Jakubiska se všechno za 25 roků změnilo, ale jedno stále zůstává: „Z jednoho malého státu v Evropě vznikly dva ještě menší. Samozřejmě, že jsme se potkali v Unii. Ale kdyby se Československo nerozpadlo, měli bychom větší váhu. Má to i své lepší stránky – že se teď malé národy potkávají v Unii a spolupracují hlavně v oblasti umění.“ 

Zpěvák Richard Müller tvrdí, že jej vždycky považovali za federalistu. „Zejména kvůli tomu, že jsem zpíval české i slovenské písničky. S tím, že to nebyly jen písničky, ale byl to vlastně i tým. Tím se nemůže pochlubit žádný kolega, na to jsem hrdý a pyšný. Ale navzdory tomu mám pocit, že je dobře, že jsme se rozdělili. Už nebude žádný pragocentrismus, žádný bratislavocentrismus a žádné jiné centrismy. Prostě každý máme svůj stůl, každý máme svoje židle. Navzájem se máme rádi – ti, kteří se měli rádi. Ti, kteří se neměli rádi, se bohužel nemají rádi,“ dodal. 

Moderátorce Adéle Vinczeové (Banášové) se prý rozpad Československa hodnotí těžce. Už proto, že většinu života prožila v samostatném Slovensku. „Myslím si, že v době, kdy Československo vznikalo, nás bratři Češi vytáhli. Díky nim jsme se trošku dostali jinam, než bychom se bez nich dostali. Potom se ten sourozenecký vztah naplnil, šli jsme od sebe a teď to vnímám jako rodinno-kulturní propojení. Těší mě, že máme řadu společných akcí a z tohoto spojení  bychom mohli čerpat i do budoucna. Je to spíš vzkaz české mládeži a českým dětem, aby nezapomínaly na slovenštinu,“ poznamenala. 

Odpovědi v nezkrácené podobě ve videu.