Překupník ukradených knih z Křtin se dovolal. Případ míří před Nejvyšší soud

Případ krádeže a překupování vzácných knih z fary ve Křtinách zamíří k Nejvyššímu soudu - v květnu pravomocně odsouzený Martin Charamza si podal dovolání. Nesouhlasí s trestem 2,5 roku vězení, který mu vyměřil Krajský soud v Brně. Informaci ČT potvrdila mluvčí Okresního soudu v Blansku Tereza Richterová.

„Dovolání je namířeno proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Martin Charamza jej podává do všech výroků tohoto soudu a namítá nesprávné právní posouzení skutku,“ uvedla pro ČT mluvčí Okresního soudu v Blansku Tereza Richterová a dodala, že Charamza požaduje přerušení výkonu trestu. Odsouzený už v minulosti potvrdil, že nejednal úmyslně.

Spolu s Charamzou byla v minulosti obžalovaná také osmatřicetiletá Jitka Reichenauerová. Ta loni v září odešla od Okresního soudu v Blansku s podmíněným trestem 2,5 roku za krádež více než dvou stovek vzácných knih a nedovolené ozbrojování.

Za spolupodílnictví dostal stejný trest s čtyřletým odkladem také Charamza. Proti rozsudku se ale odvolal jak on, tak státní zástupce. Případ tak už odděleně od Reichenauerové řešil Krajský soud v Brně. Ten zrušil Charamzovi podmínku a zůstal mu tedy trest 2,5 vězení nepodmíněně.

Krajský soud mimo jiné posuzoval úmysl a zavinění Martina Charamzy v případě odcizení asi 220 knih v hodnotě bezmála třech milionů korun.

„Jednání obžalovaného vykazuje znaky návodce, iniciátora, ženu inicioval k dalším krádežím. I s ohledem na jeho odbornost a vysoce škodlivé chování obžalovaného trest nemohl být ukládán jako podmíněný,“ vysvětlila v květnu pro ČTK rozhodnutí soudu předsedkyně senátu Hana Kleinová.

Případ se datuje do roku 2013. Tehdy podle obžaloby žena při vyklízení fary odcizila zhruba 200 knih. Už dříve ČTK uvedla, že dohledat se jich podařilo 113. Charamza od ní koupil nebo převzal asi 50 z nich v hodnotě 1,9 milionu korun.

Žena se před blanenským soudem přiznala a činu litovala. Hájila se tím, že neměla tušení, že prodej starých knih bude takový problém. Podle ní byly bezcenné.

Charamza tvrdil, že o krádeži knih nic nevěděl. Žena mu podle něj tvrdila, že pocházejí z dědictví. Podle obžaloby ale asi ve dvou desítkách knih smazal vlastnické poznámky a inventarizační čísla.