Víkend přinese třicítky, pak teploty opět klesnou

Studio 6: Víkend bude tropický (zdroj: ČT24)

V pátek porostou teploty ke třiceti stupňům, na jižní Moravě by měla rtuť teploměrů hranici třicítky překročit. Místy je nutné počítat s bouřkami. V sobotu a v neděli pak teploty ještě stoupnou a třicítky už by se měly týkat více českých regionů.

„V sobotu bude převažovat polojasno, ojediněle čekáme přeháňky a bouřky. Na jižní Moravě bude až 34 stupňů. V neděli pak budou mraky od západu přibývat, teploty ale stále kolem třiceti stupňů,“ řekla k předpovědi meteoroložka České televize Zuzana Krejčová.

Právě v Jihomoravském kraji se mají teploty pohybovat vždy o jeden, dva stupně výše oproti zbytku Česka. „Je tedy možné, že bude vydána i výstraha,“ podotýká meteoroložka Krejčová. S příchodem následujícího týdne už by se teploty měly opět pohybovat kolem 25 stupňů a přibývat bude oblačnosti.

Na jihu Moravy právě skončil zákaz rozdělávat oheň

Právě v Jihomoravském kraji hejtman Bohumil Šimek (ANO) zrušil vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požáru v úterý. Mimo jiné platil zákaz rozdělávat oheň v lesních porostech a bezprostředním okolí. Za porušení hrozila sankce podle přestupkového zákona.

Opatření platilo od 18. července, kdy ho hejtman kvůli suchu vyhlásil na návrh Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje. Zrušil ho také po návrhu hasičů na základě jejich statistik, příznivé meteorologické situace a také v souvislosti s tím, že končí nebo jsou už na většině území ukončeny sklizňové práce na polích.