Němcová: Při rozhodování o vydání Babiše cítíme obrovský tlak

Miroslava Němcová v Interview ČT24: Nemám důkaz, že za únikem informací ze žádosti byl někdo z poslanců (zdroj: ČT24)

Policie trestní spis z kauzy Čapí hnízdo může poslancům, kteří si ho vyžádali, poskytnout, ale také nemusí. V Interview ČT24 na to upozornila předsedkyně sněmovního mandátového výboru Miroslava Němcová (ODS). Přiznala, že při rozhodování o žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání cítí obrovský tlak. Zároveň kritizovala místopředsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který se k žádosti detailně vyjadřoval, aniž by byl členem mandátového a imunitního výboru, takže by k ní neměl mít přístup.

Poslanec a místopředseda mandátového a imunitního výboru Martin Plíšek (TOP 09) řekl, že výbor chce policii požádat o vyšetřovací spis – i proto, že je kvůli kauze Čapí hnízdo zjitřená atmosféra. Také to tak cítíte? Je to jiné, než bývaly žádosti o vydání vždycky? Nebo je to pokaždé stejné a pokaždé se řeší, jestli je to politická objednávka, nebo ne?

Vždy se musíme zeptat, jestli je tam politická motivace. Je to prakticky jediná otázka, na kterou může mandátový a imunitní výbor odpovědět. My nejsme ten, kdo určuje vinu, tu vyměřuje nezávislý soud. Ale je to jiné, cítíme obrovský tlak. Jde o člověka, který má obrovský vliv. Vyžádání trestního spisu je pokus o to vyhovět požadavkům tak, aby nikdo nemohl – zejména Andrej Babiš a pan poslanec Faltýnek – namítnout, že byly možnosti, které mohly přinést další světlo, novou zkušenost do posuzování, a že jsme je nevyužili.

Babiš s Faltýnkem po vás chtějí, abyste spis požadovali?

To nechtějí.

Nebojíte se, že to může být použito proti vám? Může se klidně stát, že pokud vám policie spis půjčí, tak se dostanou na veřejnost podrobnosti z vyšetřovacího spisu. Toho jsme byli svědky mnohokrát, na veřejnost se dostala i policejní žádost.

Bylo několik případů, kdy si mandátový a imunitní výbor vyžádal celý spis a policie buď vyhověla, nebo nevyhověla. V tomto případě policie musí zvážit, zda má ve spise tak citlivé údaje, že by mohly v případě vyzrazení ohrozit celý další průběh. Ona má možnost spis neposkytnout.

Jak velké jsou vaše obavy, že pokud policie spis poskytne, dostanou se detaily ze spisu na veřejnost?

Obavy jsou velké. Dostalo se vždycky všechno. Nepamatuji si věc, při které by se dříve nebo později neobjevily nějaké věci v médiích. Určitě to nebylo ku prospěchu věci.

Co uděláte, aby se to nestalo? Jste předsedkyní mandátového a imunitního výboru a bude to tak, že podezření bude padat na vaše členy.

V těchto případech je to složitější. Podezření se rozšiřuje do řad policie, do řad státních zástupců. To jsou jiné skupiny obeznámené se spisem. Jestliže se někdo rozhodne hrát falešnou hru a chovat se tak, že řekne, co tam je, tak se toho nikdy nedopídím. Mohu udělat – a děláme to vždycky, i v případě žádosti o souhlas s trestním stíháním: Žádost je v jediném vyhotovení, leží v sejfu na mandátovém a imunitním výboru. Přístup k žádosti mají pouze členové mandátového a imunitního výboru, a to za situace, že se dostaví do místnosti výboru, na listinu, která jim je předložena, se podepíší, že tam byli, a je uvedeno datum, kdy tam byli.

Takže byste mohla vydedukovat, kdyby informace o žádosti vynesl někdo z výboru, kdo to mohl být.

Nemám jediný důkaz, že to byl někdo z poslanců. Skupina lidí, kteří to mohli udělat, je větší. Bez důkazů nic nepořídíte.

Člen výboru za hnutí ANO František Petrtýl řekl, že žádost o vydání na něj působí jako „soubor legálních kroků, kterým je dána nálepka nelegitimnosti nebo špatného jednání“ (uvedl pro iDnes.cz). Poslanec Radek Vondráček (ANO) pak ČT24 řekl, že tam nejsou žádné důkazy. Nejsou tam žádné důkazy?

K panu poslanci Petrtýlovi, který je členem mandátového a imunitního výboru: Mohu to komentovat pouze způsobem, že je to jeho názor a já věc vidím jinak. K panu poslanci Vondráčkovi: Žasnu, odkud má informace. Členem mandátového a imunitního výboru není a přístup k té žádosti neměl mít. Jestli komentuje, kolik má spis stran a jak na něj působí, tak se mně to zdá jako naprosto flagrantní porušení a moc bych chtěla vědět, odkud ty informace má. Určitě se ho zeptám. Je místopředsedou sněmovny a z titulu této funkce by měl vědět, že jeho vystoupení jsou pod daleko větším, přísnějším reflektorem. Musí si velmi dobře dávat pozor, aby nebyl jenom zbrojnošem Andreje Babiše, který bude za každou cenu dělat zpochybnění.

Vondráček (ANO): O vydání Babiše mám stále větší pochybnosti. Ať rozhoduje justice, reaguje Pospíšil (zdroj: ČT24)

Je obvyklé, že v žádosti o vydání poslanců ke stíhání bývají důkazy, nebo tam obvykle nebývají?

Musím odpovědět v obecnější rovině, protože nemohu být konkrétní: Žádosti bývají formulované různě, protože je zpracovávají různé útvary policie. (…) Pokaždé je to úplně jiné.

Jaký závěr jste si ze žádosti udělala vy? Máte důvodné podezření, že se stalo něco nezákonného, a tudíž budete výboru doporučovat usnesení, aby sněmovna hlasovala pro vydání, nebo v té otázce ještě nemáte jasno?

V té otázce mám jasno, ale nemohu odpovědět na to, jak budu hlasovat a co budu doporučovat. Byla bych nařčena z toho, že manipuluji veřejným míněním a úvahou, která musí projít hlavou každého hlasujícího člena mandátového a imunitního výboru. Nechci se dostat do situace, kdy budou chodit do médií a říkat: Němcová řekla, že bude hlasovat takhle, že si myslí, že je to všechno v pořádku a že jsou tam uvedené dostatečné důvody. To je ta hra, o kterou se jedná, kdo udělá chybu, na koho se to překlopí a odvrátí se pozornost od těch, na které má být zaměřena.

Andrej Babiš řekl, že jde o politickou objednávku, že se ho ostatní politici snaží z politiky odstranit. Jaroslav Faltýnek zase vidí souvislost s volbami. Můžete vyloučit, že policie pracuje na politickou objednávku?

Nemám informace, které by se týkaly toho, jak postupuje policie, a nevím, jak bych ji mohla mít. Nemohu to žádným způsobem zjistit. Ale (…) nemám žádné pochybnosti. Kdybych zpochybnila to, že funguje policie, dohled státního zastupitelství, tak bych zpochybnila nalézání spravedlnosti v České republice. Jestli je to schopen zodpovědný politik říci, tak já toho schopná nejsem.

UDÁLOSTI: Výbor se poprvé sešel k žádosti o vydání předsedy a místopředsedy ANO (zdroj: ČT24)

Myslíte si, že sněmovna stihne hlasovat o vydání nebo nevydání obou poslanců ještě do konce volebního období? Schůze začíná v září, ještě není jasné, jestli do září stihnete přijmout doporučení a usnesení pro sněmovnu. Pokud vám policie spis dá, budete potřebovat čas na prostudování.

Uděláme vše. Jsem schopna svolávat výbor každý den, když bude potřeba, abychom do 5. září, kdy začíná příští schůze Poslanecké sněmovny, měli na mandátovém a imunitním výboru čistý stůl, abychom odvedli a uzavřeli svou práci a doporučení v podobě usnesení Poslanecké sněmovně předložili. Ona nemusí hlasovat hned první den. Jde o to, že to musí být projednáno na nejbližší schůzi. Ta 5. září začne (…) a je možno kterýkoli den schůze o té věci hlasovat.

Čekáte nějaké obstrukce a zdržování?

Doufám, že nebudou, ale teoreticky s nimi počítat musím.

Co byste dělali, kdybyste viděli, že se někteří poslanci budou snažit rozhodnutí oddalovat? Dá se něco dělat?

Podle mě by stálo za to mluvit věcně a korektně, nesnažit se z toho udělat válku na život a na smrt uvnitř klubů. (…) Pokud se půjde cestou obstrukcí, tak si myslím, že ten, kdo by se na ni vydal, své věci neposlouží.

Váš senátor Jaroslav Kubera řekl, že koalice s ANO bude po volbách zajímavá pro všechny. Znamená to, že i pro ODS?

Pro mě osobně zajímavá není a neumím si představit, že by ODS do takové koalice šla. Andrej Babiš není tím, kdo by měl na srdci budování a vylepšování demokratického systému. On k té roli přistupuje jako k co možná největšímu získání moci, kterou potom využívá zejména pro sebe a své podnikání. Neumím představit, že by se nad ODS nezavřel hrob, kdyby se dala dohromady s takovým hnutím a takovým předsedou.

Bylo by pro vás hnutí ANO přijatelné, kdyby nebyl předsedou Andrej Babiš?

Nebylo, protože on stejně stojí v pozadí. To hnutí nemá žádný fundament. Když se dívám, jak ve sněmovně hlasují, tak úplně nalevo až úplně napravo. A atakem na soukromí a živnostníky pro mě nejsou partnerem.

Rozhovor v nezkrácené podobě si pusťte na videu