Namátkovou kontrolu kufru na letišti v Praze reklamovalo 12 lidí. Hledají se stopy po výbušninách

Celkem 12 cestujících reklamovalo za první tři měsíce přísnější namátkovou kontrolu svého zavazadla na pražském Letišti Václava Havla. Ta má odhalit přítomnost stop po výbušninách. Uznána byla jediná stížnost, letiště ji stále řeší.

„V případě oprávněné reklamace poškozeného zavazadla se jednalo o případ, kdy měl kufr zamčený integrovaný zámek bez TSA, takže muselo při jeho otevření dojít k poškození jezdců zipu,“ vysvětlila mluvčí letiště Marie Janoušková důvod reklamace s tím, že ji stále vyřizují.

Právě zámky bez červené značky diamantu s nápisem TSA pracovníci letištní kontroly neumí otevřít. V takovém případě musí zámek kufru přeštípnout.

Většina stížností zamítnuta

Dalším stížnostem letiště nevyhovělo. „V jednom případě se jednalo o později doručené zavazadlo, kdy se cestující domníval, že situace byla způsobena právě kontrolou. Ve druhém případě se jednalo o poškození věci uvnitř zavazadla, které ovšem nebylo způsobeno v průběhu kontroly, což prokázaly veškeré dostupné záznamy kontroly,“ zdůvodnila zamítnutí Janoušková.

Celkem devět stížností se pak podle mluvčí vůbec netýkalo kontroly ETD, tedy kontroly na stopovou detekci výbušnin. „Ve většině případů ovšem bylo prokázáno, že poškození či ztráta s tímto procesem kontroly nesouvisela,“ dodala Janoušková.

  • Přísnější kontroly zavazadel pražské letiště zavedlo 15. května 2017.
  • Bezpečnostní pracovníci letiště nově mohou otevírat namátkou vybraná zavazadla a hledat v nich pomocí stěru z jejich obsahu stopy po manipulaci s výbušninami.
  • Od opatření, které je běžné například na letištích v USA nebo Německu, Rakousku, Belgii či Švýcarsku, si v Ruzyni slibují vyšší bezpečnost cestujících.
  • Celý proces se uskutečňuje na specializovaném pracovišti pod stálým dohledem kamer. 
  • Cestujících se tento postup nijak nedotýká, během samotné kontroly nejsou přítomni. 
  • O jejím provedení se dozvědí podle pásky s upozorněním, kterou bude zavazadlo zapečetěno. Uvnitř zavazadla by měla být zpráva o průběhu kontroly.
  • Denně v průměru pražské letiště odbaví 20 tisíc zavazadel, během letních měsíců zhruba dvojnásobek. 
  • Zavazadel kontrolovaných na přítomnost výbušnin má být jen malá část v řádu promile. Konkrétní čísla nejsou zveřejňována. 
  • Zdroj: ČT24, ČTK