Dvě nehody na D1: Směrem na Ostravu byla dálnice zavřená, komplikace nastaly i mezi Prahou a Brnem

Dva lidé zemřeli a další dva se zranili při odpolední nehodě dvou kamionů a osobního auta na dálnici D1 na Novojičínsku. Komunikace byla ve směru na Ostravu u Hladkých Životic téměř deset hodin uzavřená. K další nehodě pak došlo na D1 na 49. kilometru ve směru na Brno. V místě zúžení se srazil autobus, nákladní a osobní auto. Z místa jsou hlášena jen lehčí zranění, ale nehoda výrazně komplikovala podvečerní dopravu mezi Prahou a Brnem.

Nehoda na Novojičínsku zřejmě souvisela s kolizí, která se v místě stala o něco dřív. Z nákladního vozu se vysypaly ocelové trubky, a policie proto svedla dopravu do jednoho pruhu. Auta místo nehody objížděla po krajnici. V této souvislosti se vytvořila více než kilometrová kolona.

Když ji okolo 13:00 dojel řidič jednoho z kamionů, začal pravděpodobně prudce brzdit – na to reagoval řidič osobního vozu, který jel za ním. Další kamion už nestihl dobrzdit, do osobního auta narazil a to vzplálo. 

Krajský policejní mluvčí Richard Palát upřesnil, že na místě zemřeli dva cestující z osobního vozu. Jeho řidič a řidič jednoho z kamionů utrpěli zranění.

Krátce po nehodě byla silnice uzavřena v obou směrech, provoz na Prahu byl později obnoven. Později byla dálnice uzavřená jen ve směru na Ostravu. Provoz byl obnoven okolo 23:00.

Velké problémy byly i na D1 mezi Brnem a Prahou

Další nehoda se stala na dálnici D1 v místě zúžení na 49. kilometru ve směru na Brno. Srazily se tam autobus, nákladní a osobní auto. Z místa je hlášeno 14 lehce zraněných lidí. Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela nehoda způsobila v dopravě přes republiku mimořádné komplikace.

„Je to v místě, kde je celý jízdní pás převeden do druhého a v něm jsou oba směry,“ řekl Gabriel. Dodal, že hasiči po nehodě nemuseli nikoho vyprošťovat. Na místo vyrazil náhradní autobus.

Původně byla dálnice směrem na Brno zcela neprůjezdná, policie odkláněla dopravu na 41. km, zpět na dálnici se řidiči vraceli na 49. km. Chvíli před 17:30 se podařilo v místě nehody obnovit provoz jedním jízdním pruhem. Úplné zprůjezdnění místa nehody ohlásili silničáři krátce po 19:00.

Mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová potvrdila, že zranění nejsou vážná. „Do benešovské nemocnice nakonec byli po ošetření na místě převezeni dva zranění, jeden se zhmožděninou dolní končetiny a jeden s úrazem v oblasti obličeje,“ řekla Effenbergerová.