Vybržďoval auta na dálnici, nyní může Trpišovský znovu za volant

Trpišovský může opět sednout za volant (zdroj: ČT24)

Za volant brzy bude moci opět usednout Aleš Trpišovský, kterému soudy v roce 2012 uložily sedmiletý zákaz řízení za vybržďování aut na dálnici D1. Zákaz podmíněně zastavil Krajský soud v Praze. V minulosti Trpišovský s podobnou žádostí neuspěl, nyní se ale situace změnila po dílčím kroku pražského magistrátu. Soud nařídil čtyřletou zkušební lhůtu. Státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlení, zda nepodá odvolání, které by se ale týkalo pouze délky zkušební lhůty.

V minulosti Aleš Trpišovský nedostal zpět řidičské oprávnění, protože úřadům neodevzdal řidičský průkaz ani nenahlásil jeho ztrátu. To je však přestupek, podle soudce tak Trpišovský nevedl řádný život. Pražský magistrát však kvůli tomu nezahájil přestupkové řízení, čímž se situace změnila.

Podle předsedy senátu Ivo Zelinky sice zůstává nenahlášení ztráty řidičského průkazu přestupkem, pokud však magistrát přestupkové řízení nezahájil, musí to soud akceptovat. Trpišovský tak nejspíše opět bude moci usednout za volant. Podle soudce prokázal, že má nárok na podmíněné zastavení zákazu, zapojoval se například do dobrovolnických činností.

Trpišovský a jeho advokát Michal Pacovský odůvodnili žádost tím, že muž žije řádným životem a auto potřebuje k práci i k péči o nemocné rodiče. „Naplnili jsme vše, co zákon žádá, aby soud mohl upustit od zákazu,“ řekl advokát. To připustil i státní zástupce Tomáš Milec.

Státní zástupce si ale vzal lhůtu pro případné odvolání. Není spokojen s tím, že Trpišovského podmínka vyprší po čtyřech letech, což není maximální možná délka. Žalobce žádal s ohledem na závažnost Trpišovského chování pětiletou zkušební lhůtu, tedy maximální možnou.

Podmínku smazala Klausova amnestie

Aleš Trpišovský dostal v roce 2012 kromě zákazu řízení také podmíněný trest odnětí svobody na dva roky, který však záhy smazala Klausova amnestie. Tresty dostal za to, co prováděl 29. prosince 2010 na dálnici D1. Podle spisu nejprve na 13. kilometru ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před ně a prudce zabrzdil. Později na 30. kilometru udělal obdobný manévr, tentokrát navíc auto za ním havarovalo.

Vedle výpovědí o tom podle soudu svědčil i záznam z GPS, z něhož vyplývalo, že se rychlost vozidla prudce měnila, pohybovala se mezi 15 a 184 kilometrů v hodině. Obžaloba přitom žádala ještě přísnější potrestání, považovala Trpišovského čin za pokus o těžké ublížení na zdraví, za které by mu hrozilo až dvanáctileté vězení.

  • Soud zatím nerozhodl o tragédii na dálnici D10 u Mladé Boleslavi. Policie nicméně obvinila řidiče, který vybrzdil jiné auto, ve kterém při střetu zemřelo malé dítě. Řidič je ve vězení a za obecné ohrožení mu hrozí patnáct let vězení.
  • Na 6,5 roku poslal v roce 2016 soud do vězení Martina Nováka, který v Brně vytlačil na svodidla dodávku s šesti lidmi. Krajský soud ho chtěl poslat za mříže na 15,5 roku, případ posoudil jako pokus o vraždu. Odvolací soud čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví. Muž ale ještě před nástupem do vězení zemřel.
  • Šestiletý trest dostal v roce 2015 Christo Dimitrov Klisurov, který podle soudů při vybržďování auta jedoucího v levém pruhu na D1 ohrozil jak jeho posádku, tak i svoji přítelkyni a dvě děti, které vezl ve svém autě. Druhý vůz při manévru havaroval, jeden člověk utrpěl zranění.
  • Za vybrždění autobusu městské hromadné dopravy poslal v roce 2013 brněnský krajský soud na tři roky do vězení Romana Zábrše. V autobusu, který za jeho autem musel prudce zabrzdit, utrpěla zranění pětaosmdesátiletá žena. Omlouval se tím, že si spletl pedály.
  • V roce 2012 dostal tříletý trest ruský podnikatel Igor Bobrov. Podle soudu byl viníkem tragické nehody na silnici I/7 u Slaného. Stalo se tak, když se vracel z tuningového srazu a riskantně předjížděl.
  • Po Klausově amnestii má opět čistý štít Aleš Trpišovský, kterému původně v roce 2011 udělil soud dvouletou podmínku. Nevymohl však zrušení zákazu řízení, který mu soud udělil za to, že na dálnici D1 vybrzdil několik aut, která jela v levém pruhu pomaleji než on.
  • Tři roky již uplynuly od podmínečného propuštění Luboše Laciny, kterého ve stejném roce jako Trpišovský (2011) poslal soud na pět let za mříže za manévr, který provedl na dálnici D1. Podle soudu při přejíždění mezi pruhy vytlačil z vozovky vůz, kvůli kterému musel předtím zpomalit. Vytlačené auto sjelo do pole, jeho posádka utrpěla lehká zranění.