Nemocnice v létě omezují provoz. Kvůli opravám i nedostatku sester

Události ČT: Nedostatek sester se naplno projeví v létě (zdroj: ČT24)

Ředitelé některých nemocnic poukazují na to, že právě letos v letních měsících se projevuje nedostatek zdravotnického personálu. Ten se stává obtížným právě v období, kdy lékaři i sestry čerpají dovolenou. Česká lékařská komora upozorňuje, že se kvůli tomu často hospitalizace zkracují na minimum. Ministerstvo ale péči o pacienty za ohroženou nepovažuje.

Slučování a zavírání oddělení

Například v kolínské oblastní nemocnici schází do optimálního počtu zhruba třicítka zdravotních sester. „Po období letních prázdnin jsme byli nuceni uzavřít dvacet lůžek na interním oddělení, kde nám těch sester chybí nejvíce,“ konstatuje ředitel Petr Chudomel.

Takový krok udělal ředitel nemocnice poprvé, aby tak umožnil personálu čerpat dovolenou. „Míra jejich přepracovanosti byla taková, že bychom riskovali nějaké přešlapy. A to nechceme,“ dodává Chudomel.

Zdravotní sestry
Zdroj: ČT24

Dovolené a nedostatek sester se projevil také na omezení provozu v Karlovarské krajské nemocnici. Interna a chirurgie se tu na přechodnou dobu staly jednou jednotkou. A jako každý rok požádala nemocnice praktické lékaře, aby posílali pacienty jen v nutných případech.

„Dočasně byla na dobu zhruba dvou týdnů uzavřena jedna lůžková stanice na interním oddělení nebo kardiologickém oddělení,“ podotýká k nutným opatřením mluvčí pardubické krajské nemocnice Dušan Korel. Ani ta v létě nefunguje běžným způsobem a stejně tak i tam se projevují dovolené personálu, stejně jako i menší plánované úpravy nemocničních prostor.

Kubek: Nedostatek pracovní síly se projevuje neustále

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale panuje omezený provoz v nemocnicích kvůli dlouhodobému nedostatku lidí prakticky celý rok. „Pacienti pak extrémně dlouho čekají na příjmových ambulancích v nemocnicích, plánované hospitalizace jsou zkracovány, operace se omezují,“ jmenuje Kubek dopady.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) podle svých slov nemá z nemocnic jiné informace, než že pracovníci čerpají dovolené a provoz odpovídá standardu letních měsíců. O nedostatku zdravotnických profesí, který se týká především všeobecných sester, ministerstvo ví. Poslední čísla ukazují, že sestry mizí právě z nemocnic do ambulancí nebo zcela mimo obor.

Ministerstvo slevuje z podmínek a přidává peníze

Ministerstvo už s opatřeními proti odlivu a poklesu zdravotnického personálu začalo. Snaží se zkrátit vzdělávání lékařů i zdravotních sester. Už od září nebudou potřebovat vysokoškolské vzdělání, sestrám bude stačit střední zdravotnická škola a rok vyššího odborného vzdělání. Resort si od toho slibuje rychlejší nástup do práce a víc sester.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zájemce do oboru mají přilákat také vyšší platy. Zdravotní sestry dostaly přidáno o deset procent letos v lednu. S dalšími procenty navíc počítá ministerstvo od začátku příštího roku. Vláda peníze navyšovala v červenci. „V poslední době se jedná o příplatek, nebo navýšení příplatku pro zdravotní sestřičky a sestry, které pracují ve směnném provozu, to znamená zejména u lůžka. Kde vnímáme nedostatek zdravotního personálu jako skutečně alarmující, to je u lůžkových zařízení,“ podotýká Arnoštová.