S válečným veteránem Klemešem se rozloučily stovky lidí

Rodina, váleční veteráni, velení armády, politici i stovky dalších lidí se ve strašnickém krematoriu rozloučili s Jaroslavem Klemešem – posledním parašutistou, kterého za druhé světové války poslali z Británie na misi do okupovaného Československa. Klemeš, držitel řady vyznamenání včetně nejvyššího státního ocenění Řádu bílého lva, zemřel minulý týden ve věku 95 let.

Jako válečný hrdina měl Jaroslav Klemeš vojenský pohřeb se všemi poctami. Nad strašnickým krematoriem před začátkem obřadu přeletěly dva bitevní vrtulníky české armády a při státní hymně zazněly tři čestné salvy. 

Čestnou stráž u jeho rakve drželi výsadkáři z Chrudimi, kterých přijela více než stovka. „Jarda Klemeš byl pro chrudimské výsadkáře ikona, která nám pomáhala s profesionalizací útvaru,“ řekl zástupce náčelníka Generálního štábu Aleš Opata. „On si dokázal dělat legraci s kluky, kterým bylo dvacet. Prostě byl jedním z nás,“ uvedl předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel.

„Především to byl kamarád a velká osobnost,“ dodal bývalý velitel 4. brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč. Právě on byl s Jaroslavem Klemešem v pravidelném kontaktu. Naposledy u něj byl minulé pondělí, jen pár hodin před jeho smrtí. „Nebylo to z mé strany loučení, ale z jeho strany jo. Já jsem v ten moment nepochopil, že on se se mnou loučí,“ popisuje Hlaváč.

Poslední rozloučení s Jaroslavem Klemešem (zdroj: ČT24)

Často se s ním viděl i Jaroslav Syrový z Československé obce legionářské. Dnes se mu snažil splnit jeho poslední přání. „Aby všichni kolem něho na něj nezapomněli a aby se s ním přišli rozloučit,“ říká.

S Jaroslavem Klemešem se přišli rozloučit i váleční veteráni včetně dalšího držitele Řádu bílého lva, pilota RAF Emila Bočka, který pronesl jednu ze smutečních řečí. „Byl jsi čestný, spravedlivý, laskavý. Myslel jsi na všechny kolem sebe,“ řekl Boček při vzpomínce na svého přítele. „Jaroušku, kamaráde, slibuji ti, že tu zůstaneš s námi. Odpočívej v pokoji, měl jsem tě rád, bude mi po tobě velmi smutno,“ dodal.

Na pohřbu nechyběli ani jeho spolubojovníci z druhé světové války. „Jarda byl ze Západu a já z Východu, to byl ten rozdíl, jinak kamarádi do smrti,“ řekl příslušník Československého armádního sboru v SSSR Václav Kuchyňka. „To byl kluk za všechny prachy. My jsme se prostě měli rádi, kde jsme se sešli, vždycky mě obejmul a nahlas řekl – tady se spojuje Východ se Západem,“ popsala spojařka sboru v SSSR Božena Ivanová.

Zástupce náčelníka generálního štábu Aleš Opata připomněl, že Klemeš navrhl heslo chrudimského výsadkového praporu Pot šetří krev. Poznamenal, že pomohl vybudovat pevné bratrstvo českých parašutistů. Opata zavzpomínal, že Klemeš téměř nikdy nechyběl na letišti, když čeští výsadkáři odlétali do zahraniční mise, a vždy se radoval, když se vrátili v pořádku zpět.

Historik Špitálník: Klemeš byl patron výsadkářů v Chrudimi, jezdil za nimi (zdroj: ČT24)

Mezi přítomnými byl také předseda sněmovny Jan Hamáček, ministr obrany Martin Stropnický, náčelník generálního štábu Josef Bečvář nebo pražský arcibiskup Dominik Duka. Věnce poslaly desítky institucí a lidí včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky.

Neznámí hrdinové: Jaroslav Klemeš - poslední parašutista (zdroj: ČT24)

Příslušník československého zahraničního odboje za druhé světové války Klemeš se narodil v roce 1922 na Slovensku. Bojoval ve Francii a Británii, v únoru 1945 byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter. V noci na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z protektorátu vysílal zprávy do Anglie. S vysílačkou Anna se zapojil i do pražského povstání.

Za své zásluhy získal Československý válečný kříž a další ocenění. Za komunismu byl perzekvován, v letech 1968 a 1990 rehabilitován. V roce 1997 mu byla udělena medaile Za hrdinství a loni v říjnu obdržel Řád bílého lva. Stal se tak čtvrtým parašutistou z druhé světové války, který dostal toto nejvyšší české státní vyznamenání.

90’ ČT24 - Péče o válečné veterány (zdroj: ČT24)
Vydáno pod