Vesnický doktor je vzácný. Lékařům se na venkov nechce a nezabírají ani dotace

Státní příspěvek lékaře na vesnici neláká (zdroj: ČT24)

Vláda i kraje hledají cestu, jak nalákat praktické lékaře do míst, kde je jich málo. Starší doktoři odcházejí do důchodu a ti mladí dávají přednost větším městům. Pomoct má i dotační program ministerstva zdravotnictví. O dotace ale už druhý rok ze strany praktiků zájem není. Loni se podařilo vyčerpat jen desetinu částky, letos je zatím situace podobná. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Arnoštové z ČSSD počítá ministerstvo v tomto roce s pěti miliony, pro rok 2018 se čtyřmi miliony korun.

Problémy s dostupností služeb praktiků má většina krajů. Praktický lékař, který by tam začal pracovat, může získat až čtvrt milionu na mzdu sestry a stejnou částku na přístrojové vybavení ordinace. Dosud je ale z letošních pěti milionů vyčerpáno pouze 750 tisíc korun.

Moravskoslezský kraj chce vybavit ordinace

Jednorázová finanční injekce podle lékařů sice někde pomoct může, do menších měst a vesnic ale zřejmě mladé nenaláká. Recept, jak zajistit základní lékařské služby, proto hledají i jednotlivé regiony. Třeba Moravskoslezský kraj chce v Horním Benešově na Bruntálsku pro nové lékaře vybudovat čtyři moderní ordinace, dvě z nich právě pro praktiky.

„Město poskytne prostory, ideálně nějaký bungalov o čtyřech ordinacích, a Moravskoslezský kraj nakoupí vybavení,“ sdělil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer z hnutí ANO. Pokud by ani zařízené ordinace nové lékaře nenalákaly, ošetřovat pacienty by v nich příští rok začali kolegové z nemocnice v Krnově.