Meteorologové: Vrchol léta je zřejmě za námi, teploty už mají jen zvolna klesat

Teplotní výkyvy uplynulých týdnů by se do konce prázdnin neměly opakovat, a po stávajícím ochlazení se neočekává ani nová vlna tropických veder. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu, podle nějž by naopak měly teploty pozvolna klesat – a dodržet tak běžný charakter konce léta a nástupu podzimu.

„Střídavý ráz počasí z posledních týdnů by měl postupně končit. Do konce srpna a začátkem září očekáváme postupný pokles týdenních teplot. Teploty ale i tak zůstanou přibližně na úrovni dlouhodobých průměrů,“ uvádějí meteorologové z ČHMÚ.

Letní a místy i tropické teploty čekají Česko ještě v příštím týdnu, kdy mají rtutě teploměrů po stávajícím víkendovém ochlazení vyskočit opět o pár příček výš. S novým pracovním týdnem se totiž vyčasí, v pondělí může být dvaadvacet až šestadvacet, v úterý pětadvacet až devětadvacet stupňů, to vše s jasnou nebo polojasnou oblohou.

Ve středu ale nad české území postoupí od západu studená fronta, a třebaže teploty nesrazí (ve středu a ve čtvrtek může být na východě republiky až jednatřicet stupňů), přinese přeháňky a bouřky. Na to ostatně upozorňuje i čtyřtýdenní výhled, podle kterého by měl být nadcházející týden na srážky vůbec nejbohatší.

Postupná cesta ke žlutému listí

I tak ale meteorologové očekávají postupný pokles týdenních teplot. Podle výhledu se průměry denních teplot od příštího týdne do 10. září sníží postupně ze zhruba 24 stupňů na cca 21 stupňů, noční z asi třinácti stupňů na devět.

ČHMÚ nicméně upozorňuje, že měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, a nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Výhled teplotního vývoje v následujících čtyřech týdnech
Zdroj: ČT24