DROZD dohlíží na turisty v zahraničí. Ví ale jen o každém desátém

UDÁLOSTI: Osm let se už funguje dobrovolná registrace českých občanů při cestách do zahraničí (zdroj: ČT24)

Jen asi desetina lidí, kteří vyjíždějí na dovolenou do zahraničí, na svoji cestu předem upozorní úřady prostřednictvím Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí (DROZD). Podle ministerstva zahraničí ale počty registrovaných lidí pozvolna stoupají. Systém by měl zajistit, že se o člověku bude vědět, pokud se ocitne uprostřed nebezpečné situace, a pokud bude poblíž, přijde mu upozornění, kam by se neměl vydávat.

Takřka vždy, když se v zahraničí stane něco vážné, opakuje ministerstvo zahraničí doporučení, že se lidé mají před cestou zaregistrovat do systému DROZD. Díky němu o nich stát jednak ví, když dojde třeba k zemětřesení nebo teroristickému útoku, jednak jim také může poslat výstražnou SMS.

Přesto podle odhadů využívá systém jen asi desetina lidí, kteří jsou na dovolené. Počty ale pozvolna stoupají. „Stoupají rok od roku. V loňském roce jsme měli asi 50 tisíc registrací a v tuto chvíli (první polovině srpna) také máme za letošní rok 50 tisíc registrací,“ shrnula ředitelka konzulárního odboru ministerstva zahraničí Markéta Meissnerová.

Jak přesně to funguje, se naposledy přesvědčilo 148 registrovaných turistů, kteří byli v červenci ve Francii, když na jihovýchodě kontinentální Francie a na Korsice vypukly rozsáhlé požáry. „V jihovýchodní Francii a na Korsice vypukly požáry. Dbejte zvýšené opatrnosti a pokynů místních složek. V případě ohrožení volejte +33/607 764 394,“ stálo v SMS, kterou dostali. Šlo tedy o upozornění na hrozbu a zároveň kontakt na konzulát. Zároveň registrovaní cestovatelé dostali i e-mail s trochu podrobnějšími informacemi.

  • Registrovat se v DROZDu není složité ani časově náročné, cestovateli stačí, když ví, jak se jmenuje a kam jede. Vyplňuje se jméno, příjmení, datum narození, e-mailová adresa, mobilní telefon a itinerář cesty – cílová země, datum příjezdu do ní a odjezdu. Nepovinné pak jsou další údaje, jako číslo cestovního dokladu, pojišťovny, případně informace o spolucestujících nebo kontaktu v České republice. Celý proces tedy trvá asi tři minuty včetně hledání čísla pasu, pokud si ho turista nepamatuje, a vyplnění manželky a dcery. Odhlásit se po návratu není třeba, systém to udělá sám.

Aktuální registrace odpovídají tomu, že je vrchol léta a lidé cestují hlavně do tradičních přímořských destinací. K 8. srpnu uvedlo do DROZDu nejvíce lidí, že je v Egyptě, Řecku, Chorvatsku a Turecku.

Zaregistrovaní Češi
Zdroj: ČT24/MZV ČR

Systém DROZD funguje od roku 2009. Ministerstvo zahraničí ho spustilo po čtyřech letech příprav. Impulsem k jeho vzniku byla tsunami, která na konci roku 2004 zasáhla jihovýchodní Asii. Zahynulo tehdy na čtvrt milionu lidí včetně osmi českých občanů.