Dotovaný objekt jako Čapí hnízdo by neměl měnit majitele déle než jen pět let, myslí si Šlechtová

Ministryně Šlechtová hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Žádost policie směřovaná do sněmovny, aby vydala ke stíhání poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO), opět upozornila na kauzu farmy Čapí hnízdo. Po vydělení z Agrofertu totiž farma získala dotaci, na kterou by jako firma velkého koncernu nedosáhla. Později se společnost zase k Agrofertu vrátila. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) v Interview ČT24 uvedla, že jakmile skončí takzvaná doba udržitelnosti, může si příjemce dotace s projektem vlastně dělat, co chce. Domnívá se ale, že takový objekt by měl zůstat ve vlastnictví daného příjemce déle než jen pět let.

Farma Čapí Hnízdo je opět ve středu pozornosti poté, co policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

„Nechala jsem si zjistit informace o tomto projektu asi před dvěma lety, když se to začínalo vyhrocovat,“ podotkla ministryně Karla Šlechtová.

U projektu Čapího hnízda byla podle ní provedena řada kontrol a auditů, a to i ze strany ministerstva financí. „Pokud se nemýlím, byla tam jenom jedna nesrovnalost,“ řekla s tím, že v tuto chvíli se to, co prošlo kontrolou a auditem, jeví v pořádku. „I proto byla dotace udělena,“ uvedla.

„Audity se nezabývaly jenom otázkou má dáti – dal. Zkoumaly také přínosy celého projektu, které jsou uvedeny v auditní zprávě jako opravdu pozitivní. Je otázka, co zkoumala policie,“ doplnila.

Je však ráda, že v současnosti již anonymní akcie nejsou povoleny v žádném čerpání evropských dotací. Právě anonymní akcie byly využity v případě Čapího hnízda, když se vydělilo z koncernu Agrofertu. Babiš pak v souvislosti s mimořádným jednáním sněmovny prohlásil, že farmu vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Pokud jde o následný návrat společnosti do Agrofertu, upozorňuje Šlechtová na pravidlo udržitelnosti. „Jakmile skončí doba udržitelnosti, která je pětiletá u takzvaných tvrdých projektů, téměř u všech operačních programů, a to jak za minulé, tak stávající programové období, tak potom si příjemce žádosti s projektem může zjednodušeně dělat, co chce,“ přiblížila.

„Principiálně nesouhlasím s tím, aby tyto objekty byly součástí dalších prodejů. Měli jsme případy týkající se například hotelových komplexů nebo i sociálních domů. Domnívám se, že v souvislosti s dobou udržitelnosti, a teď nemluvím pouze o Čapím hnízdě, by měl objekt zůstat déle než pouze pět let ve vlastnictví daného příjemce,“ dodala.

  • Po dobu udržitelnosti je podle materiálu MMR třeba udržovat výsledky projektu funkční i bez přidělené dotace. Nejčastější dobou, po kterou je nutné toto zajistit, je pět let. U vybraných projektů může být udržitelnost delší či kratší. V praxi to znamená, že pokud se příjemce například zavázal, že v rámci projektu bude zaměstnávat pět nových osob, musí tato pracovní místa zůstat plně obsazena i po dobu udržitelnosti projektu. Při nákupu výrobních strojů musí být počítáno s jejich údržbou pro zajištění plného výkonu. V případě, že by příjemce dotace udržitelnost projektu nezajistil, bude mu uložena sankce a v krajním případě může být požádán o vrácení části, nebo i celé dotace.

OLAF by se mohl vyjádřit do konce roku

Věcí se vedle české policie zabývá i vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „Průměrná doba, během níž OLAF zkoumá věci, je 21 měsíců. Neformální informace jsou, že by rozhodnutí mělo padnout během příštích měsíců. Může to být podzim, může to být do konce roku. Mění se ale i šéf evropského auditního orgánu a uvidíme, jak se stávající šéf domluví s novým,“ zmínila Šlechtová.

Policie dostala pokyn k prověření dotací na farmu Čapí hnízdo již na podzim 2015, kdy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dostala anonymní trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu. Oznámení mířilo především na Andreje Babiše a citovalo jeho vyjádření v dokumentu České televize Matrix AB.

Farma patřila na přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.