Babiš ani Faltýnek kvůli Čapímu hnízdu sněmovnu neopustí. Jde podle nich o politiku

Předseda ANO Andrej Babiš se kvůli kauze kolem financování Čapího hnízda nehodlá vzdát poslaneckého mandátu. Načasování je podle něj takové, aby ovlivnilo volby. Řekl to České televizi. Stejně se rozhodl i další aktér Jaroslav Faltýnek. Policie ve čtvrtek kvůli dotacím pro Čapí hnízdo požádala sněmovnu o jejich vydání k trestnímu stíhání.

Hnutí ANO mělo původně ve svém morálním kodexu ustanovení, podle kterého musí adept ve volené funkci v případě obvinění rezignovat. Když ale na hnutí začala dopadat obvinění kvůli dotačním kauzám, v březnu kodex změnilo. Rezignaci nyní vyžaduje až v případě podání obžaloby z trestného činu.

Babiš ale zřejmě i v případě podání obžaloby poslanecký mandát neopustí. Na otázku České televize, zda by v takovém případě vystoupil z řad ANO a vzdal se funkcí, odpověděl: „Já to vylučuji, protože jsem nic neudělal. Načasování je takové, že to má ovlivnit volby. Po volbách, když se ukáže, že to není pravda, tak to nikoho nebude zajímat,“ řekl v pořadu Devadesátka.

Faltýnek se žádosti policie o vydání k vyšetřování nebude bránit, na poslanecký mandát ale rezignovat také nehodlá. V pořadu Události, komentáře označil obvinění za šikanu ze strany policie: „Je potřeba zasadit další ránu našemu hnutí a obvinit předsedu a prvního místopředsedu těsně před volbami, aby naši příznivci znejistěli.“

Policie vyšetřuje financování Čapího hnízda od konce roku 2015. Ve čtvrtek požádala sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová potvrdila, že žádost souvisí s vyšetřováním Čapího hnízda.

Plíšek: Policejní žádost je zpracovaná precizně

Přípustnost vydání musí nejprve projednat mandátový a imunitní výbor. O policejní žádosti bude jednat přinejmenším dvakrát. Poprvé se sejde 18. srpna, ale oba poslance si pozve až na další jednání. Pokud by potřeboval doplnit informace, uskutečnila by se podle místopředsedy výboru Martina Plíška (TOP 09) ještě jedna schůze.

Žádost policie je zpracována odpovědně a precizně. Na základě informací v žádosti se poslanci mohou objektivně rozhodnout.
Martin Plíšek
místopředseda mandátového a imunitního výboru (TOP 09)

Sněmovna musí policejní žádost zařadit na program své nejbližší schůze, která začne 5. září. Plíšek České televizi řekl, že doporučí poslancům, aby hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka. Policejní žádost je podle něj zpracovaná odpovědně a precizně. 

Případné vydání obou politiků policii ale ještě neznamená, že budou stíhaní i po říjnových sněmovních volbách. Pokud mandát obhájí, musí dolní komora s novým složením hlasovat o jejich vydání znovu.

Policie vyšetřuje i náměstkyni primátora Jihlavy

Podle serveru Neovlivní.cz čeká vyšetřování i dva členy představenstva farmy - Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu. Nevyhne se mu ani současná náměstkyně jihlavského primátora a kandidátka za ANO do sněmovny Jana Mayerová. Právě ona měla žádost o dotaci podepsat.

Česku hrozí, že bude 50 milionů vracet

Údajné dotační podvody v kauze Čapího hnízda stále prošetřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ten v květnu oznámil, že vyšetřování uzavře do konce roku. Česku hrozí, že bude muset 50 milionů Evropské unii vrátit. Brusel totiž nemusí čekat na pravomocný rozsudek. Stačí mu jen vážné pochybnosti o tom, že byly dotace zneužity.

„Čapí hnízdo zaplatí daňový poplatník Andreji Babišovi dvakrát. Jednou z evropských peněz, protože i to jsou naše peníze, jednou z národních zdrojů,“ podotkl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.