V pátek bude ještě horko, o víkendu se začne ochlazovat. Vedra se vrátí v druhé půlce srpna

Události: Na dva týdny se ochladí, vedra se vrátí v půlce srpna (zdroj: ČT24)

Srpen začal velmi vysokými teplotami, v úterý a ve čtvrtek na některých místech dokonce padaly rekordy. I pátek ještě bude horký, víkend a hlavně příští týden ale přinesou ochlazení – maxima budou nejčastěji mezi 20 a 26 stupni Celsia. Ke 30 stupňům by se mohla přiblížit jen v úterý. Počasí bude proměnlivé, občas s přeháňkami nebo i bouřkami.

„V pátek by mělo být oblačno až zataženo, objeví se místy přeháňky anebo také bouřky, zejména v centrálních partiích České republiky,“ uvedla meteoroložka ČT Marie Odstrčilová s tím, že na západě republiky by večer mohlo být i polojasno.

„Teploty budou ještě relativně vysoké, 27 až 31 stupňů Celsia, a ještě na jihovýchodě a východě Moravy může být teplota až 33 nebo 35 stupňů. Vítr bude foukat mírný jihozápadní až západní a zejména na severozápadě Čech, hlavně v Krušných horách, mohou být místy nárazy kolem 50 km/h, jinak ale vítr zůstane mírný,“ dodala.

V platnosti zůstávají dvě výstrahy. Pro Moravu platí až do večera výstraha před vysokými teplotami, byť s nízkým stupněm nebezpečí, a pro Jihomoravský a Zlínský kraj až do odvolání výstraha před požáry.

O víkendu se začne počasí lámat

„Ještě v sobotu by mělo být skoro jasno, polojasno. Postupně bude ale až spíš na večer od jihozápadu mraků přibývat a objeví se přeháňky, případně bouřky. Bude ještě docela teplo, 27 až 31 stupňů Celsia, na jihovýchodě ještě může být až 33 stupňů, a také noc bude teplá,“ pokračovala Odstrčilová.

„V neděli stále ještě teplá noc, hlavně na Moravě a ve Slezsku, ale podstatně více mraků. Oblačno až zataženo od jihozápadu a na většině území se přidá občasný déšť nebo přeháňky na studené frontě a od západu se začne ochlazovat. V Čechách už budou teploty 21 až 25 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 25 až 29 stupňů,“ uzavřela.

Výhled na další týdny už je jen velmi orientační, zatím to však podle meteorologů na žádné dramatické výkyvy nevypadá. O něco chladnější by měl být týden od 14. srpna. Naopak stabilnější, slunečnější a také poměrně teplé počasí by měly přinést poslední dva týdny prázdnin.

Dlouhodobý výhled od 14. srpna
Zdroj: ČT24/ČHMÚ/accuweather.com

Červenec byl průměrný, mezi regiony jsou ale rozdíly

V červenci počasí odpovídalo dlouhodobému normálu. Průměrná teplota dosáhla 19 stupňů Celsia a jen o něco méně než obvykle bylo slunečního svitu – za celý měsíc 204 hodin. I z hlediska množství srážek byl červenec průměrný, velké rozdíly ale jsou patrné mezi regiony.

Počasí v červenci
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Zatímco třeba ve středních Čechách a Praze napršelo v červenci obvyklé množství, ve Zlínském kraji jen necelé dvě třetiny.  

Naproti tomu sousední Olomoucký kraj registruje o čtvrtinu srážek víc. Často šlo ale o srážky v bouřkách, které se vyznačují značnými rozdíly – někde spadne jen pár kapek, o kus dál třeba 60 milimetrů.

Srážky v červenci
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Důkazem jsou problémy s nedostatkem vody, které řeší na Přerovsku nebo na Hané. Zahrádkáři skoro v šedesáti obcích a městech tam teď nesmí čerpat vodu z řek, potoků nebo vodních ploch. Zákaz bude platit až do 20. září.