Nejteplejší den roku. Ve Strážnici naměřili 38,3 stupně

Třetí srpnový den se stal dosud nejteplejším dnem letošního roku. Ve Strážnici na Hodonínsku naměřili 38,3 stupně, čímž se vyrovnal tamní rekord z roku 2013. Oproti úterý, které bylo původně nejteplejším dnem roku s 37,3 stupně, ale mnoho rekordů nepadlo. Večer pak bouřky se silným větrem lámaly stromy, nejvíce práce měli hasiči v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Nejvyšší teploty 3. 8. 2017
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V úterý byly překonány nebo vyrovnány rekordy na 35 ze 145 meteorologických stanic měřících přes třicet let. Ve čtvrtek zaznamenalo rekordní teploty jen devět dlouhodobě měřících stanic. V Lednici na Břeclavsku meteorologové naměřili 37,4 stupně, v Pohořelicích na Brněnsku 37,1 stupně. Na obou stanicích tak padly rekordy z roku 2013.

Po Strážnici bylo největší vedro v Dyjákovicích na Znojemsku a v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, kde se shodně vyšplhala rtuť na 37,8 stupně, ale rekord nepřekonala. Naproti tomu například v západních a severozápadních Čechách byly podle meteorologů nejvyšší teploty jen kolem 22 stupňů.

Na Moravě teplo i v pátek
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Na většině míst Moravy a Slezska zůstanou vysoké teploty ještě v pátek, přes 31 stupňů. Na jihovýchodě Moravy pak i v sobotu, kdy se mohou dostat až ke 34 stupňům. „Výraznější srážky zde očekáváme až v neděli,“ uvedli meteorologové.

Kvůli dlouhodobému suchu a horku dál platí pro Jihomoravský kraj a část Zlínského výstraha před požáry. V červenci jich hasiči likvidovali přes 1600, nejčastěji za ně může nedbalost a práce na polích. 

Nebezpečí požárů
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Bouřky na Moravě porážely stromy

Od západu ale přes Česko přešly bouřky, které odpoledne a večer byly ojediněle i silné s nárazovým větrem.  

V Olomouckém kraji hasiči za necelé dvě hodiny zaznamenali pět desítek událostí. Vyráželi především k popadaným stromům či drátům elektrického vedení. Ve dvou případech zranily spadlé stromy či větve projíždějící motocyklisty. Hasiči jeli také k utrženým plechům či částem střech.

V Moravskoslezském kraji měli hasiči kvůli podvečerní bouřce téměř sto výjezdů. Mezi Ostravou-Třebovicemi a Děhylovem na Opavsku narazil do stromu spadlého na železniční trať vlak. Nehoda se ale obešla bez jakéhokoliv zranění a lokomotiva nebyla příliš poškozena, takže vlak po krátkém zdržení pokračoval i s cestujícími dál.

Strom spadl na trať také v Rýmařově-Jamarticích na Bruntálsku. Vlak se před příjezdem hasičů vrátil do stanice, odkud vyjížděl. Po odklizení stromu pokračoval v původní cestě se zpožděním.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24