V úterý bude až 38 stupňů. I po ochlazení ale zůstanou teploty vysoké

Meteorolog ČT Michal Žák: Česko čeká tropický týden (zdroj: ČT24)

Teploty v Česku v úterý zesílí, na celém území budou přes den šplhat ke 34 až 38 stupňům Celsia. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky. Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě republiky bude nadále přes 31 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V úterý před zvlněnou studenou frontou, která začne večer postupovat přes Čechy k východu, příliv horkého vzduchu zesílí. Maxima na celém území budou v rozmezí 34 a 38 stupňů Celsia, uvedli meteorologové. Původně předpovídali teploty kolem 38 stupňů jen na jihu Moravy.

Teploty překračující 31 stupňů se budou zejména na jihovýchodě a východě Česka vyskytovat i v dalších dnech, výstrahu budou meteorologové ještě upřesňovat.

Počasí v úterý
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Vysoké teploty trvají i po západu slunce. Takzvanou tropickou noc, při které teploty neklesají pod 20 stupňů Celsia, zaznamenali meteorologové z neděle na pondělí na 20 z 253 stanic. Nejvyšší ranní teplotu naměřili v Bystřici pod Hostýnem, a to 22,8 stupně. Tropické budou i noci následující, nejteplejší bude podle meteorologů pravděpodobně z úterý na středu.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Lidé by v hrokých dnech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti. Doporučuje se pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy.

  • Denně vypijte dva až tři litry tekutiny a dohlížejte na pitný režim osob, které nemusejí žízeň citlivě vnímat, tedy dětí a seniorů.
  • Vhodné tekutiny: stolní voda nebo voda z kohoutku, slabě mineralizované vody, džus ředěný alespoň 1:1, neslazený čaj, mléko, ovoce a zelenina jako například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy, polévky.
  • Nevhodné tekutiny: dětské slazené a barvené nápoje, slazené a granulované čaje, silně mineralizované vody, káva ve větším množství, neředěné džusy, kolové nápoje, alkohol, soft drinky, iontové nápoje, energy drinky.
  • Jezte lehká snadno stravitelná jídla. Vyhýbejte se naopak snadno se kazícím potravinám, které (lahůdky, měkké salámy atd.) mohou být zdrojem infekce.
  • Nepobývejte na přímém slunci v poledních hodinách, noste pokrývku hlavy (šátek, kšiltovku). 
  • Omezte tělesnou zátěž a pohybovou aktivitu, která je spojena se zahřátím organismu a tím pádem i zvýšenou ztrátou tekutin. Vyhněte se stresu a těžké fyzické námaze.
  • Nenechávejte děti v autech na parkovištích.
  • Nenechávejte děti v kočárku na přímém slunci.
  • Při chronickém onemocnění dýchacích cest a onemocnění srdce a cév omezte vycházky, zejména pak v poledních a odpoledních hodinách. 
  • Místnosti větrejte nejlépe ve večerních, nočních a ranních hodinách.
  • Zdroj: Krajská hygienická stanice