Majetek bez majitelů. Stát hledá nové vlastníky tisícům chátrajících nemovitostí

Události: Opuštěné nemovitosti (zdroj: ČT24)

Téměř 19 tisíc nemovitostí v Česku je ve vlastnictví neexistujících firem či podniků v likvidaci. Nejčastěji se jedná o pozemky, jsou to ale i domy, části silnic nebo vodní díla. Bez péče chátrají, stát se proto už dva roky snaží bezprizorní majetek odhalit a najít mu nové vlastníky. Zatím se to podařilo u sedmi tisíc nemovitostí.

Stát například v současné době shání nového majitele zanedbaného pozemku v Michelském lese v pražské Krči, kde kdysi stála velká restaurace zvaná Hájovna. Místo patřilo československému národnímu podniku Restaurace a jídelny. Ten v roce 1989 definitivně zanikl, pozemek však podniku dle katastru nemovitostí patřil i poté. O někdejší výletní cíl obyvatelů pražské Krče se tak desítky let nikdo nestaral.

Tzv. bezprizorní byl celých 17 let také jez v Novém Jičíně. Po jeho vlastníkovi začalo město pátrat až před dvěma lety. Kvůli jeho špatnému technickému stavu totiž hrozilo, že se jeho levý břeh sesune do potoka. „Tady v této části musel být břeh znovu opraven, protože byla narušena jeho stabilita, což by zejména v době povodní bylo velmi nebezpečné,“ říká mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

Případná oprava nebo jen obyčejná údržba silnice bude jednodušší také na zastávce v centru Ústí nad Labem. Zastávkou denně projede 22 linek městské hromadné dopravy. Ještě donedávna přitom dotčená část silnice patřila Československé státní autobusové dopravě, tedy podniku, který již 30 let neexistuje.

Bezprizorní majetek
Zdroj: ČT24

Majetek stále vlastní třeba i Elektrozávod Julia Fučíka

Ze seznamu bezprizorního majetku se zatím podařilo vyškrtnout čtvrtinu nemovitostí. Zapsané zůstaly třeba na Ministerstvo národní obrany nebo Elektrozávod Julia Fučíka. „Dá se odhadnout, že celkové vyčištění katastru nemovitostí může trvat ještě klidně čtyři nebo pět let,“ upozorňuje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Nový-existující vlastník se v některých případech hledá těžko. Soudní spor se například vede o pozemky v cementárně Radotín, které dřív patřily Československé akademii zemědělských věd. O jiné zase není zájem. Aukce tak nejspíš čeká třeba na části svahu za radotínskou cementárnou.