Adopce na dálku: Během 15 let pomohli Češi vystudovat čtyřem tisícům Keňanů

Události: Výsledky adopcí na dálku po 15 letech (zdroj: ČT24)

Umožnit lidem vzdělání a pomoci jim k důstojnému životu přímo v jejich rodné zemi, to je hlavní myšlenka adopcí na dálku. Centrum Narovinu shání už 15 let pro keňské děti podporu u českých adoptivních rodičů. Za tu dobu projekt pomohl 4 tisícům Keňanů. Díky příspěvkům z Česka mohly i ty nejchudší děti vystudovat a dnes stojí na vlastních nohou.

„Děti dostaly šanci na lepší budoucnost. Projekt pomáhá konkrétním dětem, ale i celým rodinám a komunitám. Děti vystudovaly, dnes už mají práci, staly se zodpovědnými rodiči, pomáhají jako dobrovolníci,“ uvedla už dříve Simona Heřtusová z Centra Narovinu. Kromě této organizace zprostředkovává adopci na dálku například Arcidiecézní charita .

Jedním z prvních, kteří dostali u Centra Narovinu šanci, je Victor Odhiambo. Narodil se v keňském slumu Kibera. V dětství mu onemocněla matka a jemu hrozilo, že nedokončí ani základní školu.

Slum Kibera
Zdroj: Khalil Senosi/AP

Díky podpoře adoptivní matky z 8500 kilometrů vzdálených českých Vodňan Anny Plívové vystudoval Victor nakonec i vysokou školu zaměřenou na počítače. Oboru se věnuje na volné noze. Kromě toho si založil firmu na taxislužby. Život se změnil celé jeho rodině, ve slumu už nežije nikdo z nich.

Victor je své adoptivní matce, která ho dnes považuje za člena rodiny, vděčný. „To je můj syn,“ ukazuje fotografii malého chlapce. „Je mu pět let. Pojmenoval jsem ho po svém adoptivním rodiči - Plíva. Přál bych si, abych pro ně mohl udělat víc. Ale tohle byla taková první příležitost, jak říci: děkuji za vaši pomoc,“ říká Odhiambo.

V Kibeře, kde vyrůstal, je podle něj život bídný. „Není tam práce, ale hodně kriminality. A ta přímo cílí na mladé,“ dodává. 

Centrum Narovinu chce podle své ředitelky Dany Feminové pomoci dětem z těch nejchudších rodin a dát jim možnost, aby se dokázaly samy o sebe postarat a mít důstojný život v zemi, kde se narodily a kde chtějí zůstat.

„Je lepší, když vás někdo naučí rybařit, než když vám rybu daruje. A to je životní realita. Já umím rybařit,“ zdůrazňuje Victor Odhiambo.

Základní částka, kterou mohou čeští adoptivní rodiče přispívat keňským dětem, činí 300 eur na rok (nyní asi 7800 korun). Pokryje školné i výdaje na pomůcky a školní uniformu. Výměnou za to dostanou podporovatelé třikrát ročně zprávu, jak se školákovi ve třídě daří. Kromě toho dostanou i fotografii dítěte a mohou si s ním sami dopisovat nebo ho navštívit.

Vydáno pod