ČT: Obviněná exnáměstkyně Kratochvílová propuštěna z vazby

Žalobci propustili z vazby obviněnou exnáměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Podle nich už pominuly důvody vazby, protože svědci byli vyslechnuti. Právě obava z ovlivňování svědků byla jedním z důvodů, proč soud poslal Kratochvílovou do vazby.  S bývalým šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou měli ovlivňovat sportovní dotace.

Zatímco Pelta byl ale z vazby propuštěn už počátkem června, Kratochvílová zůstala za mřížemi až do konce července. Kvůli kauze skončila ve funkci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a ministerstvo dočasně pozastavilo vyplácení sportovních dotací. 

Kauza kolem Pelty a Kratochvílové se týká mimo jiné dotací v hodnotě 454 milionů korun, které se nerozdělovaly podle zákonných kritérií. Dvojice se na jejich směřování údajně domlouvala nezávisle na jednání expertní komise, a to například v bytě v centru Prahy, který si Pelta pronajímal.

Policisté se domnívají, že si zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

ČT získala odposlechy, ze kterých vyplývá, že se Pelta s Kratochvílovou bavili o tom, které projekty mají dostat přednost v rámci rozdělování sportovních dotací. Na nich se dvojice baví mimo jiné o financích určených pro chystanou halu v Jeseníku.

Odposlechy Miroslava Pelty a Simony Kratochvílové
Zdroj: ČT24

V jiném rozhovoru Kratochvílová hovoří o sto milionech, které má na „Katčin fond“. „Já jí nachystám seznam akcí, na který se daj politický prachy a daj se před volbama. A z toho můžeme mít taky prachy,“ říká náměstkyně, podle všeho v odkazu na tehdejší šéfku resortu. Bývalá ministryně Valachová ale reagovala s tím, že o takovém fondu nic neví.

Kriminalisté stíhají Kratochvílovou, Peltu a někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu za zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obviněna je i FAČR jako právnická osoba.

Pelta byl z vazby propuštěn den poté, co jeho právník zveřejnil, že klient odeslal rezignaci na svou funkci šéfa FAČR.

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Po Peltovi obvinila policie i šéfa České unie sportu Janstu

Tento týden policie ve stejné kauze obvinila také šéfa České unie sportu Miroslava Janstu, sekretáře ČUS Jana Boháče i samotnou unii jako právnickou osobu. Podle serveru Aktuálně.cz se rovněž tato obvinění týkají rozdělování peněz z dotačního neinvestičního programu pro činnost sportovních organizací, který vypsalo ministerstvo školství.

Jansta, který také předsedá České basketbalové federaci, podle vyšetřovatelů společně s Boháčem získali v rámci expertní skupiny při rozdělování peněz z programu neoprávněné výhody pro ČUS. Údajně tak poškodili další organizace, které z programu čerpají prostředky: například Český olympijský výbor nebo Sokol, napsal server.

ČUS v prohlášení oznámila, že obdržela usnesení o zahájení trestního stíhání. Obvinění však jednoznačně odmítla. Její obhájce Prokop Beneš v prohlášení konstatoval, že usnesení o zahájení trestního stíhání právnické osoby (ČUS) je mimo jiné „založeno na předpokladu, že byly činěny kroky k navýšení zdrojů pro správu majetku ČUS a zajištění sportovní činnosti.“ Namítl, že takové kroky odpovídají stanovám ČUS.

„Mělo údajně dojít k neoprávněnému navýšení prostředků na provoz ČUS ve výši několika milionů korun. Právní konstrukce hovoří o návodu, pokusu a pomoci k vyjmenovaným trestným činům,“ dodal obhájce.

Vydáno pod