Plavební správa kontroluje lodě. Majitelům chybí doklady a označení. Jindy plují s alkoholem v krvi

Události: Sezona na řekách a přehradách (zdroj: ČT24)

Státní plavební správa letos zkontrolovala od začátku roku 2017 kolem 800 plavidel, z toho 735 v hlavní sezoně od 1. dubna. Zjištěno bylo 145 prohřešků. Informovala o tom ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Jenom na Slapské přehradě, kde se dnes Němcová spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) zúčastnila namátkových kontrol, bylo letos prověřeno 60 plavidel a odhaleno 20 přestupků.

„Vodní cesta je stejná jako silnice nebo dálnice, na každé takové cestě je potřeba dodržovat předpisy,“ uvedl ministr Ťok. V posledních třech letech stoupá podle Kláry Němcové intenzita provozu na oblíbených vodních nádržích, jako jsou právě Slapy nebo Orlík, takže je nutné vyrážet na kontroly častěji.

Nejčastějšími přestupky jsou chybějící průkaz způsobilosti nebo lodní listiny, případně chybné nebo neexistující poznávací znaky plavidel. „Objevuje se i alkohol a zde na Slapech docházelo i k porušování nařízeného výtlačného režimu plavby,“ řekla Němcová.

Počet kontrol a přestupků zhruba odpovídá situaci v roce 2016. Ve stejném období loni bylo podle Němcové zkontrolováno 634 plavidel a zaznamenáno 137 přestupků nebo protiprávních jednání. „Takže nějaký výrazný nárůst nenastal, i když jsme zvýšili kontroly,“ uvedla. Ve statistice však nejsou zahrnuty kontrolní akce, které provádí policie.