Kvůli prodeji armádního majetku žene žalobce čtyři muže k soudu

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi kvůli nevýhodnému prodeji vojenského materiálu nebo náhradních dílů z majetku resortu obrany. Mezi obžalovanými jsou i dva ministerští úředníci. O podání obžaloby informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Případ se týká bývalého ředitele státního Vojenského opravárenského podniku (VOP) Adolfa Veřmiřovského, exředitele někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josefa Lachmana, jeho zástupce Romana Pavlíka a generála Vladimíra Halenky, který velel vojenské logistice.

Okolnosti začaly vycházet najevo po dvouletém vyšetřování v březnu 2015, kdy policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (předchůdce dnešní Národní centrály proti organizovanému zločinu) provedli razii na ministerstvu obrany a v provozech zbrojařské společnosti Excalibur Group, která obchoduje s vojenským materiálem. Výše zmíněnou čtveřici mužů navrhla policie obžalovat kvůli nevýhodnému prodeji resortního majetku loni v listopadu.

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu ve středu. Čtyři lidé jsou nyní obžalovaní ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku – kvůli vyvádění resortního majetku ve prospěch Vojenského opravárenského podniku, který ho následně postupoval soukromníkům, „a to za ceny nevýhodné jednak pro ministerstvo obrany a jednak pro VOP CZ.“

Podle dřívějších informací Mladé fronty DNES se podezřelé transakce odehrály mezi roky 2009 a 2013. Obrana při nich měla převést na VOP obrněný transportér, bojová vozidla, přes 200 motorů do bojových aut nebo více než dvě desítky tankových motorů.

Při dvou obchodech vznikla údajně škoda přes sedm milionů korun. Excalibur Group Jaroslava Strnada, která měla v některých obchodech figurovat jako konečný zákazník, už dříve odmítla, že spáchala něco nekalého.

Vydáno pod