Putinův exúředník smí být vydán do Ruska. Konečné slovo má Pelikán

Bývalý vysoký úředník z Ruska Alexandr Nikolaev může být vydán do Ruské federace k trestnímu stíhání. Ústavní soud odmítl jeho stížnost. ČT informaci zjistila ze soudní databáze. Nikolaev čelí v Rusku podezření, že okradl stát o desítky milionů rublů. Ve své funkci v minulosti podléhal přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. K vydání do Ruska nyní schází už jen podpis ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Ústavní soud posoudil Nikolaevův spis a stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Podle ÚS „z obsahu extradičních materiálů také nelze usuzovat, že by ruské orgány postupovaly vůči stěžovateli neobjektivně a zaujatě,“ píší ústavní soudci v odůvodnění svého rozhodnutí. 

Nikolaev ve stížnosti mimo jiné zmínil svůj neuspokojivý zdravotní stav a pochybnou úroveň zdravotní péče v ruských vězeních. I s touto námitkou se ÚS vypořádal. „Nikolaev jak v řízení před soudy obou stupňů, tak i v ústavní stížnosti, pouze obecně popsal, jakými nemocemi v současné době trpí, nikoli konkrétně jak, kde a zda vůbec se léčí. Jaké léky užívá či jakým lékařským zákrokům se v minulosti podrobil anebo v budoucnosti má podrobit. Na podporu svých tvrzení nepředložil ani žádné lékařské zprávy,“ stojí v rozhodnutí Ústavního soudu. 

O vydání Nikolaeva do Ruska nyní musí rozhodnout ministr spravedlnosti. „O žádosti Ruské federace o vydání Alexandra Nikolaeva k trestnímu stíhání do Ruské federace pan ministr dosud nerozhodl. Učiní tak v blízké době, nenastanou-li překážky bránící jeho rozhodnutí,“ informoval ČT Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. 

Dohlížel na prezidentské stavby, údajně ukradl miliony rublů

Někdejšího šéfa ruského federálního státního rozpočtového úřadu pro záležitosti prezidenta Ruské federace Alexandra Nikolaeva zatkli v lednu 2016 čeští policisté na letišti v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače. Krajský soud v Plzni dal souhlas k jeho vydání už před rokem.

Třiašedesátiletý Nikolaev měl na starosti prezidentské stavby a v Rusku je obviněný, že podvodem odčerpal ze státních peněz miliony rublů. Podle generální moskevské prokuratury, která do Česka poslala dokumentaci k případu, je Nikolaev podezřelý, že se spolčil s dalšími lidmi a ze státních peněz odčerpal miliony určené na opravu části nádraží, jež při cestách využívá ruský prezident Putin. „Nic z toho není pravda,“ tvrdil pro server iDnes.cz Nikolaev, podle kterého jde o komplot.

Obviněný muž se za každou cenu snaží dosáhnout toho, aby ho česká justice do Ruska nevydala. To se mu ale nedaří. „Neshledali jsme žádné překážky, které by v tomto případě bránily vydání do Ruské federace,“ vysvětlil vloni v červenci soudce Krajského soudu v Plzni Pavel Fait. Připomněl i to, že podle přípisu z Ruska opustil Nikolaev svoji zemi krátce po domovní prohlídce u něj doma v roce 2014.