Čtvrtek byl nejteplejším dnem týdne. Tropy střídají lijáky a bouřky

Události: Čtvrtek byl nejteplejším dnem týdne, přes Česko už přecházejí bouřky (zdroj: ČT24)

Čtvrtek byl nejteplejším dnem tohoto týdne. Tropické teploty naměřily meteorologické stanice v nížinách po celé republice, chladněji bylo jen v západních Čechách.;crop; Meteorologové ale varují před silnými bouřkami a přívalovými srážkami. Pro české kraje platí výstraha do čtvrteční půlnoci, pro Moravu a Slezsko až do pátečního rána.

Celkem na 27 stanicích v Česku dosáhla teplota alespoň 33 stupňů. Tropickou třicítku pak teploty překonaly na většině území. Výjimky tvořil hlavně Plzeňský a Karlovarský kraj, kde se teplota pohybovala kolem 26 stupňů. Naopak na jihu Moravy dosahovaly i k pětatřiceti.

Například u Nových Mlýnů a ve Strážnici naměřili přes 35 stupnů, v Olomouci 32. „Rekordní teploty jsme pro tento den ale nezaznamenali. Ty byly v roce 2007, přes 37 stupňů,“ řekl meteorolog Mojmír Martan.

Nejvyšší teploty v ČR (20. července 2017)
Zdroj: ČT24

Například v Brně šlo už o 16. tropický den letošního léta, což odpovídá dlouhodobému průměru za celý rok. Ale i v Praze je obvyklá roční kvóta už naplněna, tropických dnů tam bylo 13. Naproti tomu v Liberci hranici 30 stupňů ještě letos nepřekonali.

Počet tropických dnů v roce 2017 (do 20. července)
Zdroj: ČT24

V pátek se sice ochladí, ale jen mírně. I během víkendu zůstanou teploty letní, v sobotu můžou být opět tropické. Příští týden už budou teploty nižší, od úterý se maxima budou pohybovat většinou mezi 21 a 26 stupni, v noci bude kolem 13 stupňů Celsia.

Po teplém víkendu se ochladí
Zdroj: ČT24

Výstraha před bouřkami platí až do pátku

Silné bouřky odpoledne zasáhly Čechy, někde spadlo během 20 minut kolem 10 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle se objevují i kroupy. Bouřky postupují zvolna k východu, i tam mohou být ojediněle velmi silné. V pátek už bude bouřek méně, znovu pak zesílí v sobotu a v noci na neděli.

Pravděpodobnost bouřek v dalších dnech
Zdroj: ČT24

Vývoj a postup bouřek mohou lidé sledovat na výstupech z meteorologických radarů na stránkách ČHMÚ nebo v aplikaci chytrého telefonu či tabletu.

Ve vedrech pít a omezit fyzickou zátěž

Lidé by ve vedrech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách, zvláště opatrní by měli být starší a nemocní lidé a děti. Děti ani zvířata nemají zůstávat ve stojících automobilech.

Doporučuje se také pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace se má udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem pěti stupni Celsia.

Bruslení v létě nebo návštěva jeskyně

Zřejmě nejoblíbenější způsob, jak se v létě ochladit, je koupání. Na rozpáleném jihu Moravy se však lidé ochlazovali i méně tradičními způsoby. Například v jeskyních v Moravském krasu, kde je stabilní teplota sedm stupňů. „Zima byla, ale měli jsme bundy, tak to bylo v pohodě,“ pochvaloval si osvěžující návštěvu jeskyně návštěvník Tomáš Coufal. Nalehko oblečení návštěvníci však bývají překvapení.

Jiní si šli třeba zabruslit. Zimní stadion v Blansku je v provozu celé prázdniny a hodiny pro veřejnost nabízí každý den, teplota tam je 15 stupňů. „Jsou i tací, kteří využijí půl dne v aquaparku a pak jdou na veřejné bruslení,“ řekl jednatel Služeb Blansko Jiří Charvát. Na oba sporty v Blansku dokonce prodávají společné vstupné.