Žalobkyně chce přísnější trest za usmrcení chlapce psí smečkou

Přísnější trest v případu usmrceného pětiletého chlapce v Lužci nad Cidlinou požaduje okrestní státní zástupkyně v Hradci Králové. Otci dítěte a majiteli psů soud letos v červnu nepravomocně uložil za usmrcení z nedbalosti 1,5 roku vězení podmíněně s odložením na zkušební dobu tři roky. Oběma mužům hrozilo až šestileté vězení.

Odvolání podala státní zástupkyně Margita Halamková, která je momentálně na dovolené. „Trest se nám zdá nepřiměřený, a proto podáváme odvolání. V něm požadujeme přísnější trest,“ sdělil ČT okresní státní zástupce Alexandr Pumprla.

Případ nyní zamíří ke krajskému soudu do Hradce Králové. Hlavní líčení zatím není nařízeno. Státní zástupkyně původně navrhovala také zabrání psů. O tom ale soud nerozhodl, protože psi podle něj nejsou aktuálně pro společnost nebezpeční.

Otec nechal syna bez dozoru, život mu vzali psi

Podle obžaloby pětapadesátiletý otec nechal svého syna bez dozoru na zahradě svého známého, kde se pohybovalo osm psů různých plemen. Psi na chlapce zaútočili a způsobili mu rozsáhlé zranění na krku, kterému chlapec i přes pomoc záchranářů podlehl. Devětadvacetiletý majitel několika psů podle obžaloby psy řádně nezajistil a ponechal je volně pobíhat po zahradě, kde bylo malé dítě.

Incident se odehrál loni v září. Policie při vyšetřování vycházela především ze znaleckých posudků. Na jejich základě zjistila, že chlapec zemřel v důsledku devastujícího zranění, které mu způsobili útočící psi. Kriminalisté zároveň došli k závěru, že se dalo tragické události předejít – pokud by muži plnili své zákonné povinnosti a nenechali dítě bez dozoru.

Soudní znalkyně z oboru kynologie u soudu naopak uvedla, že šlo o mimořádnou situaci. „Plná zodpovědnost padá ne na psy, ale na lidi, kteří měli zajistit dozor. Tragédii šlo velmi jednoduše zabránit,“ řekla Naděžda Střelková. Odmítla také spekulovat, zda útok vyvolal chlapec či některý ze psů, nebylo podle ní možné ani zjistit, který pes zaútočil.