Tropická vedra ve čtvrtek skončí, přijdou silné bouřky s přívalovým deštěm

Meteorolog ČT Michal Žák: Ve čtvrtek bude nejtepleji, ale hrozí silné bouřky (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují před horkem a silnými bouřkami. Ve čtvrtek na většině republiky vystoupají teploty přes 31 stupňů, v Jihomoravském kraji i nad 33 stupňů. Tropické počasí postupně vystřídají bouřky, někdy i intenzivní, které mohou doprovodit přívalové srážky, méně často kroupy či nárazový vítr.

Ve středu vystoupí teploty na 28 až 32 stupňů Celsia. Teplejší bude pravděpodobně místy Plzeňský kraj a zejména Jihomoravský kraj, kde teploměry naměří až 33 stupňů. Výstraha na vysoké teploty tam platí už od středečních 14 hodin. 

Ve čtvrtek očekávají meteorologové nejvyšší teploty na většině území nad 31 stupňů, v Jihomoravském kraji většinou nad 33 stupňů. V západních Čechách už budou maxima jen kolem 27 stupňů.

„Ve čtvrtek během dne předpokládáme postupně od západu místy výskyt bouřek, které mohou být i silné, zejména s přívalovými srážkami, v menší míře s kroupami a silnými nárazy větru. Ve východní polovině území se očekává lokální výskyt silných bouřek až později odpoledne nebo k večeru,“ uvedli ve výstraze meteorologové.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Lidé by ve vedrech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách, zvláště opatrní by měli být děti, starší a nemocní lidé. Děti ani zvířata by neměly zůstávat ve stojících automobilech.

Doporučuje se také pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy.