Policie obvinila skupinu 16 lidí převážně z Balkánu: Podle kriminalistů pěstovali konopí ve velkém

Policisté obvinili celkem 16 Čechů, Makedonců a Srbů z výroby marihuany, v Praze a Středočeském kraji odhalili detektivové celkem 11 pěstíren vybavených nejmodernější technikou. Skupina prý navíc na území Česka dovážela kokain. Některým obviněným hrozí až 24 let vězení, uvedla mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Barbora Kudláčková.

Podle ní se v případu projevil nový trend, a to zapojení některých etnik bývalé Jugoslávie do různých odvětví drogové kriminality.

„Případ je specifický zejména hierarchickým uspořádáním a fungováním pachatelů v rámci organizované skupiny a rozsahem a způsobem páchání trestné činnosti,“ shrnula mluvčí.

Zločinecká skupina složená převážně ze Srbů údajně zakládala společnosti, na které si následně kupovala či pronajímala nemovitosti. V nich pak zakládala pěstírny, kde ve velkém rozsahu pěstovala konopí. 

Skupina používala moderní technologie: pěstební stany i speciální hnojiva

Všechny obviněné poslal soud do vazby. Někteří se prokazovali falešnými doklady, u jednoho z nich vyšlo najevo, že na něj byl už dříve vydán mezinárodní zatykač.

Policisté při zatýkání provedli dvacítku domovních prohlídek. Během nich objevili přes 7000 rostlin konopí – podle odhadů by cena vyrobené marihuany přesáhla dva miliony eur (52 milionů korun). Kromě toho našli detektivové 34 kilogramů usušené marihuany a také kilogram kokainu.

„K pěstování pachatelé využívali moderní a poměrně nákladné sofistikované technologie, zejména v podobě tzv. pěstebních stanů a speciálních hnojiv, za účelem a s úmyslem urychlit růst a získat vysoce prošlechtěný kultivar rostliny konopí s vysokým obsahem psychotropních kanabinoidních látek,“ dodala mluvčí NCOZ.

Vydáno pod