Druhý nejtragičtější den roku. V neděli zemřelo při nehodách sedm lidí

Druhý nejhorší den roku mají za sebou čeští řidiči, motorkáři a cyklisté. Během neděle jich při dopravních nehodách zemřelo sedm. Umírali při nich jak lidé v osobních autech, tak i na motocyklu a na jízdním kole. Hned tři lidé zemřeli v neděli v Ústeckém kraji.

Nejhorší následky měla nehoda, která se stala již v sedm ráno u Brozan nad Ohří na Litoměřicku, kde vyjelo malé osobní auto ze silnice a narazilo do stromu. Na místě zemřel třicetiletý řidič, ale ten nebyl ve voze sám.

Jel jím také osmiletý chlapec, který utrpěl těžká zranění a záchranáři jej odvezli do traumacentra v pražském Motole. Jel sanitkou, vrtulník nemohl kvůli mlze vzlétnout. Lékařům se však dítě nepodařilo zachránit. „Chlapec po převozu do nemocnice zemřel,“ uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.

Velmi tragická nehoda se stala také odpoledne, a to mezi Aší a Hranicemi na Chebsku, kde havaroval motocykl. Jel na něm manželský pár – třiašedesátiletý řidič a sedmapadesátiletá spolujezdkyně. Policejní mluvčí Kateřina Böhmová popsala, že motorka sjela ze silnice, muž při nehodě zahynul, zatímco žena utrpěla těžká zranění. Vrtulník ji pak převezl do nemocnice.

Kolem poledne zemřel u Dobratic na Frýdecko-Místecku cyklista. Podle informací záchranářů neměl ochrannou přilbu, narazil při sjezdu z kopce čelně do osobního auta a zůstal na vozovce ležet bez známek života. I když mu svědci nehody poskytli první pomoc a záchranáři se jej potom ještě snažili několik desítek minut zachránit, devětašedesátiletý muž nehodu nepřežil.

Další dva lidé zahynuli při nehodách osobních aut u Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku a u Petrohradu na Lounsku. Tam vjelo osobní auto na silnici I/6 do protisměru, kde se střetlo s jiným vozidlem. „Na místě zemřela spolujezdkyně, mladá žena,“ uvedla policejní mluvčí s tím, že řidič utrpěl lehké zranění.

V červnu zemřelo za jediný den devět lidí

Se sedmi tragickými nehodami se neděle stala druhým nejhorším dnem roku hned po sobotě 25. června, kdy při nehodách přišlo o život devět lidí. Červenec se však až do neděle vyvíjel docela příznivě.

S výjimkou 2. července, kdy při jediné nehodě zahynuli čtyři lidé, a sobot 1. a 8. července docházelo nanejvýš k jedné smrtelné nehodě za den. Například v pátek to navíc byla velmi neobvyklá nehoda, kdy na Semilsku zahynul muž, jenž si vyjel na koloběžce a patrně utrpěl smrtelná poranění hlavy, když narazil do sloupu. Od začátku měsíce navíc byly hned čtyři dny, kdy při nehodách nezemřel nikdo – naposledy v sobotu.

Policisté a dopravní experti již od června opakovaně vyzývají řidiče, aby se při jízdě skutečně zabývali řízením a ničím jiným. Nepozornost a rychlá jízda, potažmo nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky, jsou podle policie zdaleka nejčastějšími příčinami nehod. Platí to pro nehody obecně i pro nehody s následkem smrti.

Jak přitom zdůraznil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, i nehody, kde nevěnování se řízení není hlavní příčinou, často „nesou stopu nepozornosti“. Dodal, že jednou z častých „forem“ nepozornosti je „telefonování, psaní zpráv nebo natáčení sebe sama“.