Protikorupční postupy ve vládě jsou pomalé, měly by zrychlit

Praha – Prosazování protikorupčních postupů ve vládě je zdlouhavé a bylo by potřeba ho urychlit. V Otázkách Václava Moravce to řekl prezident Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Zároveň zdůraznil, že zřízení centrálního registru účtů by usnadnilo práci nejen jeho útvaru, ale stalo by se nástrojem účinné daňové kontroly.

Martinec sám je členem poradního sboru vicepremiérky Karolíny Peake i členem meziresortní protikorupční komise. „Právě z těchto jednání vím, jak je složitá při jednotlivých prosazování strategických plánů dohoda politických stran a prosadit tyto věci ve vládě… Nechci tvrdit, že je to záměr, každopádně je to pomalé, zdlouhavé a je potřeba, aby se tyto postupy zrychlily,“ konstatoval Martinec.

Několikrát šéf ÚOKFK zopakoval, že již delší dobu policie usiluje o možnost odčerpat „mimotrestně“ majetek, který byl získán trestnou činností, kterou policie neprokáže. „Pokud ale ani dotyčná osoba neprokáže, jakým způsobem jej získala, aby bylo možno jej buď dodanit, nebo odčerpat právě v mimotrestním řízení. Jde o takzvané UFO zisky,“ prohlásil šéf protikorupční policie. Sám má za to, že prezident Miloš Zeman mluvil při své inaugurační řeči o snaze zavést instrument mimotrestního odčerpání majetku lidem, jejichž majetek výrazně převyšuje jejich příjmy.

Centrální registr účtů by pomohl

Protikorupční policii by podle jejího ředitele výrazně usnadnil práci centrální registr účtů jako nástroj pro rychlou detekci majetku. Naznačil, že podobný nástroj boje proti korupci už mohl být při dostatku politické vůle dávno zaveden. „Mám zkušenosti z Francie, kde centrální registr účtů existuje léta. Obavy politiků či orgánů činných v trestním řízení, že by to bylo zneužíváno, musím vyvrátit. Z těch zahraničních zkušeností vyplývá, že pouze zhruba v deseti procentech se dotazuje policie. Ve všech ostatních případech je to otázka daňové správy a výběru daní,“ zdůraznil Martinec v OVM.

I státní zástupci si stýskají na nedostatek detektivů protikorupční policie

Martinec si také posteskl na nedostatečné personální kapacity útvaru, které brzdí vyšetřování některých závažných kauz, jako třeba v poslední době vyvádění peněz z pražského dopravního podniku. Policie nedávno obvinila čtyři lidi včetně bývalého generálního ředitele DPP Martina Dvořáka. „Požadavky dozorových státních zástupců u větších kauz na to, aby měli (detektivové) jen ten jediný spis, aby byl větší počet policistů v týmu, nejsem schopen při současném stavu, nápadu trestné činnosti a kapacitách útvaru tyto požadavky zabezpečit,“ prohlásil Martinec.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Rozsáhlých kauz je podle něj velká řada a jeho útvar je kapacitně již „za hranicí možností tyto týmy posilovat.“ Už vůbec Martinec nemluví o tom, že jeho útvar není schopen trestnou činnost vyhledávat. Stačí sotva pokrýt to, co je jim oznámeno klíčovými orgány nebo veřejností.