Dvacet let po povodních. A podnikatel z Uherského Hradiště se stále pře s pojišťovnou

Reportáž: Povodňový spor podnikatele a pojišťovny trvá 20 let (zdroj: ČT24)

Uherskohradišťský podnikatel František Mikel i dlouhých dvacet let od pustošivých moravských povodní vede při s Českou pojišťovnou o náhradu škody. Velká voda mu v půlce července 1997 vyplavila tři obchody v centru města.

Uherské Hradiště sevřené ze severu tokem Moravy a z jihu řekou Olšavou nemělo před červencem 1997 se záplavami historickou zkušenost a ani nefigurovalo na mapě povodňových rizik – když velká voda čtrnáct dní po začátku prázdnin zaplavila centrum města, stalo se to po 280 letech.

Vedle řady dalších provozů vyplavila povodeň i trojici obchodů v Prostřední ulici spojující Mariánské a Masarykovo náměstí a podnikateli Františku Mikelovi způsobila třímilionové škody. Mikel za pojistku domu platit ročně 180 tisíc a věřil, že se vztahuje i na povodeň.

To ale Česká pojišťovna odmítla s tím, že pojistka pokrývá pouze škody, které způsobí například prasklý vodovod, protože pojistné přímo na povodňové škody neuzavřel. Rok po povodních nicméně ustoupila a podnikateli vyplatila třetinu škody: osm set tisíc korun.

„Klientovi jsme se snažili v jeho tíživé situaci pomoci a vyjít mu maximálně vstříc. Proto pan Mikel obdržel na základě dohody o narovnání několik set tisíc korun. Přijal ji jako smírné řešení, a dobrovolně ji podepsal,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Vyplavený obchod Františka Mikela
Zdroj: ČT24

„V rozporu se sloganem“

Mikel svůj tehdejší krok vysvětluje tím, že potřebovali i třicetiprocentní náhradu – jinak by obchodům hrozila likvidace. V záležitosti pojistky se neobrátil ani na soud, a tak byla pojistná událost po třech letech od povodní promlčená.

Soukromý boj s pojišťovnou ale vede až dosud, a to prostřednictvím plakátu ve výloze obchodu. „Demokracie naruby! Nebo jen pro někoho?“ ptá se kolemjdoucích a dodává: „Již celých dvacet let čekáme na odškodnění po povodních od České pojišťovny, což je v rozporu s jejím sloganem ‚Odškodníme do pěti dnů‘.“

„Je to můj vzdor,“ dodává podnikatel. „Jedná se o druhý plakát, minulý rok tu visel trochu jiný.“ Kvůli Mikelově vzdoru by ale nyní mohl přijít postih; pojišťovna podnikateli hrozí soudem kvůli nactiutrhání.