Komise si k únikům z policejních spisů předvolá Chovance, Pelikána i Babiše a Přibila

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům údajů z policejních spisů bude zasedat každé úterý. Na příští schůzi pozve zejména zástupce policie a Nejvyššího státního zastupitelství. Později chce předvolat také ministry Milana Chovance a Roberta Pelikána, exministra financí Andreje Babiše a bývalého novináře Marka Přibila. Právě Babišova kauza byla podnětem k založení komise.

Komise však nebude řešit jen aféru kolem Babiše, ale obecněji se zaměří na úniky informací z vyšetřovacích spisů. „Členové komise se logicky nejdříve chtějí zabývat systémovými záležitostmi, to znamená, kde vzniká problém, že unikají informace z vyšetřovacích spisů. Pak můžeme jít k jednotlivým kauzám a řešit jejich aktéry,“ uvedl její předseda Martin Plíšek (TOP 09). Místopředsedou komise zvolila na dnešním prvním zasedání Jiřího Štětinu (Úsvit).

Člen komise za ANO Radek Vondráček připomněl, že se zdálo, že komise by mohla být jen politická záležitost namířená na Babiše. „Musím ocenit, že kolegové mě vyslyšeli a že se skutečně, doufám, budeme zabývat tím, že tady dlouhodobě existují problémy, že unikají informace z živých spisů obecně ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ řekl.

Členové komise nyní mají navrhnout lidi, které by si měla komise předvolat. Plíšek uvedl, že by mezi nimi měli být i ministři vnitra a spravedlnosti Milan Chovanec (ČSSD) a Robert Pelikán (ANO). K výslechu si komise podle Plíška zřejmě pozve i Babiše a bývalého novináře Marka Přibila.

Komise zřízená z podnětu ČSSD má prověřit případné protiprávní jednání v souvislosti s možným neoprávněným získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit také na to, zda údaje z těchto spisů nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu. Výsledek zkoumání by měla dát komise plénu do konce srpna. Plíšek uvedl, že navrhne sněmovně, aby lhůtu prodloužila do 12. září.

O úniku živého policejního spisu se mluvilo v souvislosti s nahrávkou, na níž figuruje Babiš a bývalý novinář deníku MF Dnes, který patří do koncernu Agrofert. Babiš se opakovaně ohradil proti tvrzením, že by od Přibila takový dokument dostal.

Nahrávky, které se objevily na twitterovém účtu pod jménem Julius Šuman, prověřuje policie. Babiš v nich také mluví vulgárně o členech vlády včetně premiéra a řeší s novinářem zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš už dříve uvedl, že založení komise pokládá za pokračování kampaně proti sobě.