Malí pacienti překonali rakovinu: Díky sponzorům se vydali na plavbu po Středozemí

Kromě bývalých onkologických pacientů se zapojily i děti z dětských domovů (zdroj: ČT24)

V Česku onemocní rakovinou ročně asi 350 dětí. Letos poprvé se sedm z nich zúčastnilo pětidenní plavby po Středozemním moři, která jim má po náročné léčbě pomoci v návratu do běžného života. Impuls vyšel z italské ambasády, děti během cesty navštívily i nemocné vrstevníky na Sardinii.

Některé z dětí se viděly poprvé na letišti, další už se znaly léta. Všechny ale čekala společná plavba na lodi. Byla mezi nimi i Barbora, která onemocněla akutní leukémií, když jí bylo pět let. S pomocí lékařů ale nemoc překonala. 

„Vždycky když vidí fotky, jak byla nemocná – bez vlásků a nateklá po kortikoidech – tak říká: fuj mami, já jsem byla ošklivá. A já říkám, Barunko, nebyla, byla jsi hrozně statečná,“ vypráví Žaneta Nováková. 

Nápad uspořádat expedici přišel z italského velvyslanectví, loni takovou cestu totiž absolvovaly italské děti. Zapojili se sponzoři i české ministerstvo zdravotnictví. „Jsem moc rád. Myslím, že to pro ně byla neuvěřitelná akce a zážitek,“ uvedl italský velvyslanec Aldo Amati. Do projektu se kromě bývalých onkologických pacientů připojily i děti z dětského domova. 

Už po přistání čekalo na děti první překvapení, mohly se totiž podívat do pilotní kabiny. „To byl neskutečný zážitek. My jsme potom koukali na fotky s kapitánem, no prostě pecka,“ popisuje Jaroslaw Rafal Wojas z nadačního fondu Chance 4 Children. Největší zážitek byl ale nakonec dílem náhody. Loď totiž část cesty provázeli delfíni.