Ve Flakse zmizelo o polovinu více peněz, než si policie myslela. Před soud má jít 12 lidí

Tucet lidí by mohl žalobce poslat před soud kvůli fiktivnímu vývozu masa na Slovensko. Policie dokončila vyšetřování případu, ještě předtím však přibylo obviněných. Původně jich bylo pouze šest. Součásně se zvýšila škoda, kterou jejich údajná činnost podle vyšetřovatelů způsobila, a to bezmála o polovinu – z 57 na 77 milionů korun.

O případu s krycím názvem Akce Flaksa informovala policie poprvé již loni v dubnu. Tehdy stíhala šest lidí, z toho pět skončilo ve vazbě. Nyní, když vyšetřování skončilo a státní zástupce dostal návrh obžaloby, už je obviněných dvanáct, z toho jedna žena.

„Všichni jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim hrozí až deset let odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Podle vyšetřovatelů skupina získávala od státu zpět DPH z masa a masných výrobků, o kterých tvrdila, že je odeslala na Slovensko. V tom případě by byly od DPH osvobozeny.

Policie ale tvrdí, že zboží ve skutečnosti neopustilo Česko a doklady byly falešné. Na Slovensku obvinění účelově založili vlastní společnosti nebo k podvodům využívali jiné neaktivní firmy či zneužili identifikační údaje dalších subjektů. Vystavovali na ně falešné faktury a dodací doklady.