Počasí se před půlnocí umoudřilo, voda odtekla. Zklidnila se i rozvodněná Valová

Přívalové deště zaplavily na Moravě sklepy i náměstí (zdroj: ČT24)

Část střední a jižní Moravy zasáhly v pondělí prudké bouřky. Nejvážněji udeřily v Olomouckém kraji, kde hasiči v pondělí večer a v noci vyjížděli ke 117 zásahům. Tolik práce obvykle mají za celý týden.

Problémy, které způsobilo pondělní divoké počasí, už jsou ale minulostí. Hasiči sice ještě mají práci, jde ale už jen o dokončení toho, co bylo akutní večer a v noci. Na Prostějovsku je podle mluvčí hasičského sboru Vladimíry Hacsikové stále třeba dočerpat vodu z některých zatopených sklepů či spláchnout bahno z cest. V Prostějově hasiči také museli vyčistit stavidla dvou rybníků.

Celkově se ale situace do rána stabilizovala. „Do půlnoci se podařilo vyřešit veškeré události, které nám byly v průběhu podvečera oznámeny na operační středisko,“ zdůraznila mluvčí.

Také řeka Romže, známá též jako Valová, už poklesla. V noci byla divoká, ještě v pondělí večer se přitom pohybovala na hranici sucha, ale pak velmi prudce stoupla. V Polkovicích na Přerovsku se hladina během čtyř hodin zvedla z 51 až na 250 centimetrů. Kulminovala ještě před dosažením třetího stupně povodňové aktivity před půl druhou v noci. O dvě hodiny později na ní již povodeň skončila.

Zásah hasičů v Olomouckém kraji
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Rybník v Krasicích nepřetekl

Voda se do Romže dostala mimo jiné z polí v okolí Smržic na Prostějovsku. Stékala i do samotné obce, její obyvatelé hovořili až o metru vody na zahradách. Hasiči nechali ve Smržicích preventivně pytle s pískem proto, kdyby bylo třeba ochránit rodinné domy. „Voda však postupně odtékala přirozenou cestou, kanály a příkopy u silnice,“ ujistila mluvčí. Obavy se nenaplnily ani v případě Krasického rybníka, kde hrozilo rozlití vody, ale i z něj stihla odtéct korytem potoka a rybniční výpusti.

Druhou bouřku v Suchém na Blanensku doprovázel silný liják a vítr (zdroj: iReportér: Jakub Dosedla)

Přesto hasiči jen v Olomouckém kraji vyjížděli stosedmnáctkrát. Voda neušetřila ani větší města – na prostějovském náměstí se lidé brodili po kotníky ve vodě. V kempu v nedalekých Mostkovicích při bouřce spadl strom mezi stany. „Nikdo nebyl naštěstí zraněn,“ podotkla mluvčí Hacsiková. V Mostkovicích kroupy rozbily střechu domu ve výšce sedmi metrů, kterou hasiči s pomocí výškové techniky na dvou místech provizorně opravili.

Silné bouřky přitom nezpůsobily potíže pouze tam. Spoušť zůstala například i v Suchém na Blanensku nebo v Brně.

Vydáno pod