Zkoušky na zbrojní průkaz: Hodnocení komisařů má být spravedlivější

Zkoušky pro získání zbrojního průkazu by měly být v budoucnu objektivnější. Vláda totiž schválila nařízení, které zpřesňuje podmínky pro získání zkoušky odborné způsobilosti, zejména subjektivní hodnocení jednotlivých komisařů. Počet těchto zkoušek v posledních letech rychle roste. Zároveň se ale zvyšuje také počet stížností, a to jak od žadatelů o průkaz, tak i policistů, kteří na zkoušky dohlížejí.

Zatímco v roce 2012 skládali žadatelé o zbrojní průkaz asi 800 zkoušek odborné způsobilosti, loni už jich bylo 1700. Jenomže se provádí na základě několika zákonů, vyhlášek i vládních nařízení, které se navíc někde překrývají. Právě to vede ke stížnostem.

„Obsahem stížností je zejména zpochybnění postupu zkušebních komisařů při praktické části zkoušky, který obvykle ve svém důsledku vede k tomu, že výkon žadatele o vydání zbrojního průkazu je hodnocen jako nedostatečný,“ stojí ve zdůvodňující části vládního materiálu. Jinými slovy, každý komisař je jinak přísný.

Stejně je tomu i v případě požadavků zkušebních komisařů v oblasti technických znalostí o zbraních či střelivu.

Podle nového vládního nařízení mají být pravidla sjednocena: Nařízení obsahuje nové ustanovení, podle kterého budou muset zkušební komisaři zadávat úkoly srozumitelně a tak, aby zadání nebylo matoucí, což v minulosti bylo terčem stížností. 

Uchazeči o zbrojní průkaz musí složit jak písemnou, tak praktickou zkoušku. Písemná část ověřuje například znalost zákonů a jiné teoretické znalosti. Navazující praktická část pak ověřuje, jestli umí uchazeč bezpečně manipulovat se zbraní a musí také zasáhnout daný počet terčů.

V Česku mělo ke konci loňského roku zbrojní průkaz zhruba 300 tisíc lidí. Jejich počet se v porovnání s předchozím rokem zvýšil asi o 8300.

Vydáno pod